Шести декември, понеделник, е ден със завишени норми на фини

...
Шести декември, понеделник, е ден със завишени норми на фини
Коментари Харесай

Софиянци могат да осъдят общината за вреди от мръсния въздух

Шести декември, понеделник, е ден със повишени правила на фини прахови частици във въздуха в София. Колко замърсен тъкмо е въздухът в София, Столична община не оповестява в действително време, само че споделя, че е подхванала ограничения . Те се показват в апели към жителите и гостите на столицата и в обещания за инспекции от страна на инспектората. Вече сме в интервала, в който всекидневно равнището на фини прахови частици във въздуха на града е по-високо. И до момента в който Столична община насочва апели към хората, те могат да заведат каузи с искове за нанесени върху здравето им в резултат на мръсния въздух вреди както в предишното, по този начин и за бъдещи здравословни проблеми.
Всеки, който обитава в София, може да заведе дело против Столична община за вреди от мръсния въздух, а шансът да го завоюва се усилва откакто в края на ноември дефинитивно влезе в действие решението на Софийския градски съд.
от 2015 година насам. Колективният иск от жители и неправителствената бе импортиран в съда през 2017 година, а общината реши, че.

Така в този момент всеки жител, обитавал в София след 2015 година може да претендира за вреди, като ще би трябвало да потвърди единствено тях, само че не и виновността и отговорността на Столична община, която към този момент е потвърдена пред съда.

Глоба за общината и Фандъкова, в случай че до 1 година въздухът не е по-чист

Според правосъдното решение Столична община има период от 12 месеца да реши проблемите с мръсния въздух. Макар че това е нескончаем развой и зависи както от самата община, по този начин и от жителите, на процедура, в случай че през зимата на 2022 година тя не е взела достатъно ефикасни ограничения, има два юридически механизма за насила - директна насила под формата на санкции и косвена - всички ощетени жители могат да съдят общината. Ако общината не извърши правосъдното решение, ще бъдат налагани санкции върху задължените лица. В случая това ще бъдат освен общината, само че глоба ще има и за кмета Йорданка Фандъкова като физическо лице, изясни юрист Димо Господинов пред " Дневник ", който е един от водилите делото за мръсния въздух.
Има и вид за косвена насила - в случай че всички жители, които са били ощетени от наднорменото замърсяване на атмосферния въздух заведат каузи откакто изтече срокът от една година . В този случай те ще би трябвало да потвърдят единствено размера на своите вреди, само че не и общинското безучастие, което към този момент е доказано.

" И към сегашния миг жителите могат да си търсят правата и да претендират за вреди от 2015 година до в този момент. Всеки жител може да употребява потвърденото по това дело за основа и това е огромният плюс на груповите цивилен искове ", изясни още Господинов. Той самият има намерение да заведе иск против общината за вреди.

За какво е наказана общината

Делото стартира в съда през 2017 година за бездействието на общината след 2015 година В груповия цивилен иск от " Група за чист въздух " показват, че съгласно ранглиста на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 година, град София е бил най-мръсният европейски град, с оглед концентрацията на ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5. Според СЗО, в резултат на замърсяването на въздуха на годишна база в България умирали 8000-9000 души.

Тази констатация се удостоверява и от отчетите на Европейската организация за околна среда, както и от отчет на Европейската комисия от 2017 година за приложението на екологичното законодателство в България.Данни на Изпълнителната организация " Околна среда " (ИАОС) за интервала от 2013 до 2016 година, средногодишните стойности на ФПЧ-10 във въздуха на София са надминавали допустимите правила от 35 дни в годината. Освен високи междинни годишни стойности, на територията на Столичната община са били превишавани и допустимите приблизително денонощни концентрации на замърсяване с ФПЧ-10, които достигали извънредно рискови равнища.

Замърсяването с ФПЧ-2.5 също е било проблем през този интервал, заради извънредно високите излъчвания в обособени дни, съгласно жалбата на ищците по делото. Високите излъчвания не се отчитали поради несъвършената регулативна рамка, макар общоизвестният факт, че ФПЧ 2.5 са по-опасни от ФПЧ-10, даже и в по-ниски концентрации.

С решението на съда се установи, че Столична община не е изпълнила 4 свои нормативни отговорности и това несъблюдение е довело до наднормено замърсяване и риск за живота и здравето на жителите , заключи юрист Димо Господинов. Столичната община освен е можела, само че и е била длъжна да предприеме съответни дейности, само че не го е направила. Съдът я задължава да прекрати бездействието си и да упражни отговорностите си за надзор и ръководство на дейностите, свързани с обезпечаване чистотата на въздуха, в това число да прекрати нарушаването на европейските и национални правила за излъчвания на фини прахови частици (ФПЧ) 2.5 и ФПЧ 10 в атмосферата над София.

В края на ноември съдът задължава общината да вземе ограничения, измежду които са въвеждане на тласъци за потребление на различни способи за отопление и да направи оценка в бранш " Транспорт ". С решението си съдът задължава общината да проучва опциите за етажни паркинги и увеличение на буферните паркинги, както и създаване на цялостна велосипедна мрежа.

Общината е наказана да поправи последствията от неизпълнението на отговорностите си, като предприеме съответни ограничения, посредством които да се в профил резултатът от нарушаването: осведомителни акции, разпределяне на безвъзмездни респираторни маски, прегледи при пулмолог и алерголог, ограничения ориентирани към превоза и отоплението на твърдо гориво и други Кръгът на повредените лица е формиран от хората, които живеят, работят или учат на територията на София.

Какво е съумяла да промени Столична община по време на делото

Тъй като делото бе заведено преди 4 години и половина, когато постановява решението си съдът взема поради всички обстоятелства и условия, в това число и тези след подаването на молба. На процедура решенията са две, изясни юрист Господинов. По думите му за интервала 2015-2017 година съдът е открил, че към май 2017 година Столична община е направила 4 нормативни нарушавания, от които директно са последвали вреди за жителите.

В интервала от завеждане на желае до произнасянето на съда, Столична община е отстранила някои от установените нормативни нарушавания, въпреки че в самото начало общината ги оспорва с изказванието, че пропуски няма.

" В разследване на публичния напън и самото дело от Столична община започнаха ограничения, някои от пропуските са поправени и в този момент се хвалят, че са ги остранили. Към датата на постановяване на решението част от нормативните отговорности към този момент са изпълнени ", показва още юрист Господинов.

 Адвокат Димо Господинов е един от юристите, които водиха делото против Столична община.
© Надежда Чипева

Адвокат Димо Господинов е един от юристите, които водиха делото против Столична община.

Той изясни, че Столична община е изпълнила задължението да има проект за деяние в дни със повишено замърсяване на въздуха, само че по думите му този проект към момента не дава отговор на всички условия и към него има голям брой рецензии.

Втората група нарушавания са по чл.28а от Закона за чистотата на атмосферния въздух, съгласно който общината има право да лимитира превоза и битовото горене при утежняване на качеството на въздуха.

" Не са се възползвали от цялото си пълномощие и към днешна дата няма правила, с които може да се ползват тези ограничавания в дни, в които се чака наднормено завишаване ", разяснява юристът.

Той изясни, че може да се основават така наречен зони на ниски излъчвания и ограничавания за придвижването на най-замърсяващите коли в центъра на София , да вземем за пример като има и други рекомендации, свързани с съответни ограничения за велосипесния и автобусния превоз. За сходни нискоемисицонни зони се приказва от години, само че те към момента не съществуват.

" Следствен отдел към окръжна прокуратура не се възползва от тези пълномощия и не си извършва тези отговорности - това са най-сериозните нарушавания ", разяснява юрист Господинов и изяснява, че самото надвишаване на нормите е нарушаване единствено по себе си.

Още няколко проблеми и решения за по-чист въздух

По думите на юрист Господинов, станциите, с които се мери качеството на атмосферния въздух се слагат, стопанисват и индикаторите им се наблюдават от Изпълнителна организация " Околна среда " към Министерство на околната среда и водите.

" Данните от тези станции са изкривявани по няколко метода. За да се задейства действен проект за деяние по член 30 - при рисково увеличение на нормите за качество на атмосферния въздух, от общината са планували условие превишаването на нормите да е в 6 от 7-те станции, само че дружно с тази на " Копитото ". Другата операция, която се прави е, че някои от станциите непрекъснато са в техническа нередовност. Едната е на " Копитото ", а другата е в кв. " Хиподрума ". Обикновено те са в техническа нередовност в 250 дни от 365 дни в годината, което изкривява измерванията ", изясни Господинов.

По думите му, проектът на Столична община за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво не е най-хубавата, защото е определена технология за замяна, която е неустойчива, а пелетите също генерират боклук, въпреки и по-малко.

Общината: Взели сме ограничения и към този момент има резултат

Макар че общината не апелира констатациите на съда, малко след присъдата Фандъкова съобщи: " Не одобрявам изказванието (на съда) за безучастие във връзка с въвеждането на тласъци за жителите за потребление на различни незамърсяващи способи за отопление, тъй като това е стратегия, по която се вижда, че работим ". От общината твърдят, че са взели ограничения и работят по предписанията на съда във всички направления - по-екологично отопление, превоз и повече велоалеи и трасета. И показват, че в последните 2 години няма превишение на средногодишната централизация на ФПЧ10.

До края на тази година Столична община ще инсталира над 1000 екологични уреда за отопление, които да заменят остарели замърсяващи печки . Програмата, финансирана с европейски средства, продължава и през идната година и е със период на осъществяване до края на 2023 година, оповестяват от Столична община в отговор на въпросите на " Дневник ". Към сегашния миг е отворена втората покана за кандидатстване от жителите. Всеки притежател на парцел, който се отоплява на дърва и въглища, може да подаде формуляр за кандидатстване за безвъзмездна замяна на печката на твърдо гориво. Получените формуляри по втората покана през 2021 година са над 1 100 бр., а по първата покана към този момент са подписани контракти с към 5000 семейства от 5 506 утвърдени.
Освен това от 2017 година досега за градския превоз на София са купени 144 рейса на природен газ, 55 електрически рейса, 30 тролея, построен и въведен в употреба е третият лъч на метрото и е достигната рационализация на 100% от тролеите и 90% от рейсовете на линия. През 2022 година Столична община възнамерява да стартира строителството на нови 3 км метро от третата линия, ще стартират първите доставки на 25 нови трамвая, 52 електрически буса и ще продължи работата по въвеждане на нови рингови линии от наземният превоз, създаващи нови директни връзки сред кварталите и бизнес центровете, допълват от общината.

 Софиянци могат да осъдят общината за вреди от мръсния въздух
© Юлия Лазарова

И твърдят, че се извършва и постановеното в решението на съда искане за създаване на паркинги. Освен съществуващите буферни паркинги от тази година работят и два нови - кв. " Овча Купел " на метро спирки " Мизия " и " Горна Баня " с потенциал към 500 места по новия метролъч. В буферните паркинги е въведено гратис паркиране по системата " Паркирай и пътувай ", с което се предизвиква потреблението на градския превоз за пътувания в града.

От общината регистрират още, че има построени над 90 км велосипедни трасета и инфраструктура и дават обещание още.

Въвеждат две зони с ниски излъчвания в София

Столична община приключва и плана на Наредба за въвеждане на зони с ниски излъчвания, за което с решението на съда се постановява 6 месечен период. От общината оповестяват пред " Дневник ", че са подготвени с въвеждането на две нискоемисионни зони в централни градски елементи, които са и механически обезпечени.

Един от двата обсъждани разновидността на териториален обсег е сред бул. " Сливница ", бул. " Васил Левски ", бул. " Ген. М. Д. Скобелев " и ул. " Опълченска " и по-широк вид бул. " Ситняково ", бул. " Пейо К. Яворов ", бул. " Никола Й. Вапцаров ", ул. " Хенрик Ибсен ", бул. " Петко Ю. Тодоров ", бул. " акад. Иван Евстратиев Гешов ", бул. " Константин Величков ", бул. " Сливница " и бул. " ген. Данаил Николаев ".

От Столична община изясняват, че все още към момента няма зони с ниски излъчвания в София, въпреки че се разискват от години, със законодателни и нормативни спънки.

" Действащата към сегашния миг нормативна уредба, въпреки и да дава някои пълномощия на общините и органите на локалната власт, не разрешава изцяло, сложно и дейно използване на въведени ограничения по този начин, че да се реализира действителен и дълготраен резултат, водещ до възстановяване на чистотата на атмосферния въздух ", настояват от Столична община.

С промени в законодателството са признати нови разпореждания, с които е основана по-голяма изясненост и е уголемен кръгът от пълномощия на общините по повод основаването, въвеждането и използването на част от ограниченията. С новото законодателство към този момент има правна опция за налагане на наказания и санкции тогава, когато се нарушава открития юридически ред във връзка с качеството на атмосферния въздух, като плануваните наказания могат да имат мощен възпиращ резултат, допълват от общината.

В сряда (8 декември) следва полемика на тематика " Предизвикателства и благоприятни условия за възстановяване на качеството на въздуха ".
А на уеб страницата си,.
Сред тях са имаше апели са за прилагане на публичен превоз, споделени пътувания или напредване с велосипед или пешком за сметка на пътуването с персонален автомобил, за ограничение потреблението на камини с открита горивна камера, при положение, че е втори източник на топлота и апел жителите, употребяващи твърдо гориво за битово отопление, да преминат на различно екологично отпление.
Паралелно с това общината разгласи, че столичният инспекторат стартира инспекции по строителните обекти, генериращи излъчвания и ще има изключителни инспекции за надзор на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР