Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по спешност в Пирогов“

...
Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по спешност в Пирогов“
Коментари Харесай

Шестгодишно момиче глътна магнитни топчета заради TikTok предизвикателство, бори се за живота си

 Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по неотложност в " Пирогов “ откакто " на смешка “ гълта магнитни топчета поради TikTok предизвикателство, оповестиха от една от най-големите верига магазини за детски стоки у нас. 

Това е единствено един от зачестилите през последните месеци случаи у нас на усвояване на магнитни топчета, рискови за здравето и живота на деца – от 5 до 15-годишни. За да опишат своята тъжна история към веригата се обърнаха родителите на 6-годишната Мария.

Призоваваме всички вас, скъпи родители и другари, не купувайте рисковите магнитни топчета на децата си, без значение от възрастта им, не подлагайте на сериозен риск здравето им! Разговаряйте с децата за това, че не на всяко предизвикателство в обществена мрежа би трябвало да се дава отговор, обяснете им за вероятните съществени и мъчителни последствия!

Шестгодишната Мария се снабдява с магнитните топчета от батко си, който пък ги получава в учебно заведение, в урок за силата на магнитите. Тя гълтам топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което би трябвало да имитира пиърсинг в устата като поставя на езика си топчета с диаметър сред 3 и 5 мм. Детето демонстрира първите признаци, мощни болки в коремчето, месец и половина след " играта “. Какъв е казусът се схваща едвам при рентгеновата фотография. Мария е откарана по неотложност от Бургас в София и оперирана от доктор Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в МБАЛСМ " Пирогов “.

За доктор Стоилов това е следващият " магнитен “ случай. През последните няколко месеца в " Пирогов “ зачестяват интервенции на деца, глътнали топчета по време на известната игра в обществените мрежи.

" Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са провокирали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт “, споделя доктор Стефан Стоилов. " Тези топчета са необикновено рискови за живота на децата. Трудни са за диагностика, признаците се появяват късно, а и много лекари не осъзнават сериозността на казуса “, добавя той.

Произведените в Китай топчета са направени от доста мощна магнитна сплав. Когато попаднат в коремчето на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и образуват чревни фистули. Топчетата не могат да бъдат изкарани от там по различен метод, с изключение на посредством комплицирано оперативно лекуване за възобновяване целостта на стомашно-чревния тракт.

Родителите на потърпевшото дете и лекарите в " Пирогов “ са безапелационни, че животозастрашаващите магнитните топчета би трябвало да бъдат неразрешени за продажба у нас – по този начин както са създали към този момент в други страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР