Шестдесет процента от съществуващите диворастящи видове кафе са застрашени от

...
Шестдесет процента от съществуващите диворастящи видове кафе са застрашени от
Коментари Харесай

60% от видовете диворастящо кафе са застрашени от изчезване

Шестдесет % от съществуващите диворастящи типове кафе са застрашени от изгубване, откриха английски експерти от Кралската ботаническа градина в Кю, западно от Лондон, предават Ройтерс и Франс прес.

От познатите 124 типа от тези растения 75 % са застрашени заради обезлесяването, климатичното стопляне и разпространяване на заболявания по тях. Проучването било извършено на териториите на Сиера Леоне и Мадагаскар, предава Българска телеграфна агенция.

Световното произвеждане на кафе се основава на два основни типа кафе - арабика с 60 % от общия размер и робуста с 40 %. Тези сортове също са директно застрашени и ситуацията става много комплицирано, защото диворастящите типове, от които зависи подобряването на семената на тези две култури, също са под заплаха.

" Диворастящите типове имат нужните гени, които са резистентни на засушаванията и на заболяванията по растенията ", съобщи създателят на проучването Арън Дейвис. Поради тази причина те са доста нужни за възстановяване на култивираните от фермерите сортове. От 75-те типа застрашени диворастящи типове, 13 са в сериозна фаза на изгубване. Четиридесет са в заплаха, а 22 са уязвими.

В света има 100 милиона души, които отглеждат плантации с кафе и в случай че реколтите стартират да страдат, това ще провокира голяма социално-икономическа рецесия по света, предизвестяват английските ботаници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР