Шестдесет процента от съществуващите диворастящи видове кафе са застрашени от

...
Шестдесет процента от съществуващите диворастящи видове кафе са застрашени от
Коментари Харесай

Застрашени са 60 процента от видовете диворастящо кафе

Шестдесет % от съществуващите диворастящи типове кафе са застрашени от изгубване, откриха английски експерти от Кралската ботаническа градина в Кю, западно от Лондон, предават Ройтерс и Франс прес.

От познатите 124 типа от тези растения 75 % са застрашени заради обезлесяването, климатичното стопляне и разпространяване на заболявания по тях. Проучването било извършено на териториите на Сиера Леоне и Мадагаскар, предава Българска телеграфна агенция.

Световното произвеждане на кафе се основава на два основни типа кафе - арабика с 60 % от общия размер и робуста с 40 %. Тези сортове също са директно застрашени и ситуацията става много комплицирано, защото диворастящите типове, от които зависи подобряването на семената на тези две култури, също са под заплаха.

"Диворастящите типове имат нужните гени, които са резистентни на засушаванията и на заболяванията по растенията ", съобщи създателят на проучването Арън Дейвис. Поради тази причина те са доста нужни за възстановяване на култивираните от фермерите сортове. От 75-те типа застрашени диворастящи типове, 13 са в сериозна фаза на изгубване. Четиридесет са в заплаха, а 22 са уязвими.

В света има 100 милиона души, които отглеждат плантации с кафе и в случай че реколтите стартират да страдат, това ще провокира голяма социално-икономическа рецесия по света, предизвестяват английските ботаници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР