Шестдесет години след смъртта си Мерилин Монро отново е в

...
Шестдесет години след смъртта си Мерилин Монро отново е в
Коментари Харесай

„Блондинка“ съживява мистериите и разкритията около Мерилин Монро

Шестдесет години след гибелта си Мерилин Монро още веднъж е в центъра на вниманието като обект на биографичния филм на Netflix " Блондинка ", чиято премиера е на филмовия фестивал във Венеция в четвъртък.

Филмът е основан на бестселъра на Джойс Карол Оутс и е тъмен роман за живота на емблематичната актриса, който разкрива контузията и неподозирания разсъдък, които се крият зад бъбривия ѝ и полов образ.

Филмът ще изстреля кубинската актриса Ана де Армас в А-листата, а режисьор е австралиецът Андрю Доминик , който е създател на две други мрачни биографии - " Чопър " и " Убийството на Джеси Джеймс от страхливеца Робърт Форд ".

Филмът съживява пет по-малко известни обстоятелството за Мерилин, които през последните години станаха доста значима част от нейната история.

Трудно детство

В зрелия ѝ живот има доста искра, само че детството на Мерилин, когато тя се споделя Норма Джийн, е напълно друго. Тя израства частично с майка си, само че когато Гладис Монро е настанена в психиатрична клиника, дребната ѝ щерка е местена от сиропиталища в приемни фамилии. Развива заекване, за което ѝ оказва помощ терапевт.

Никога не познава същинския си татко и няколко години има вяра на описа на майка си, че той е умрял. Истинската му идентичност е доказана едвам през 2022 година във френски ефирен документален филм, който след ДНК проби разкрива, че биологичният ѝ татко е Чарлз Стенли Гифорд, сътрудник на майка ѝ във кино продуцентска компания.

Книголюбива и с огромни упоритости

В годините след гибелта на Мерилин се обрисува по-сложна картина на актрисата и певицата, която до тогава е оприличавана единствено като " руса сексбомба ".

Мерилин е освен буйна читателка, само че се пробва и да написа лирика и жадува за предизвикателни актьорски функции, в това число за комплицираната основна героиня в " Братя Карамазови " на Достоевски. Рафтовете на библиотеката ѝ бяха цялостни с типичен творби на писатели като Джеймс Джойс, Самюъл Бекет, Марсел Пруст и Гюстав Флобер.

Като най-ясен знак за сериозните ѝ актьорски упоритости е присъединението ѝ към влиятелното учебно заведение Actor's Studio в Ню Йорк. От всички възпитаници, минали през вратите на учебното заведение, режисьорът Лий Страсбърг споделя, че двама възпитаници блестят по-ярко от останалите - Марлон Брандо и Мерилин Монро.

Издигането на Ела Фицджералд

Сред моделите за подражателство на Мерилин е Ейбрахам Линкълн. Тя оставя своя личен отпечатък върху придвижването за цивилен права, като оказва помощ за издигането на джаз певицата Ела Фицджералд по време, когато расизмът е необятно публикуван в Съединени американски щати.

Както обича да споделя Фицджералд, Мерилин употребила звездната си мощност, с цел да ѝ обезпечи присъединяване в известния нощен клуб " Mocambo " в Лос Анджелис. Мерилин споделила на притежателя, че в случай че Фицджералд се качи на сцената, тя ще седи начело всяка вечер, което ще обезпечи огромен бизнес за бара. Сделката е подписана и се ражда джаз звезда.

Бунтовник с идея

Десетилетия преди „ MeToo “, Мерилин насочва предизвикателство към доминираната от мъже студийна система. Още през 1953 година тя разгласява публикация в браншовото списание „ Motion Pictures Magazine “, в която разобличава " вълците, които познавах ", дебнещи и експлоатиращи млади дами.

" Момичетата във всяка сфера на живота би трябвало доста да внимават да не се окажат просто следващия скалп на колана на някой мъж ", написа тя в удивително откровената публикация.

Година по-късно тя основава лична продуцентска компания, „ Marilyn Monroe Productions “, дружно с фотографа Милтън Грийн.

Смърт в тайнственост

Шокиращата гибел на Мерилин на 36-годишна възраст остава мистерия и източник на необятни спекулации.

" Вероятно самоубийство " е заключението на правосъдния доктор, само че мнозина спорят дали актът е бил инцидентен или тенденциозен. Някои спекулират, че тя даже може да е била убита, откакто се появиха клюки за сантиментални връзки с президента на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди и неговия брат Боби.

Открита е в леглото в дома си на 5 август 1962 година, като с едната си ръка държи телефона. Не е открита никаква записка.

Третият ѝ брачен партньор, драматургът Артър Милър, не участва на погребението ѝ, само че вторият ѝ брачен партньор и другар през целия ѝ живот, бейзболната звезда Джо Ди Маджо, участва. Съобщава се, че двамата са възнамерявали да се оженят още веднъж на 8 август, в деня на погребението ѝ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР