Шестдесет години еволюция в едва шест минути. Така колегите от

...
Шестдесет години еволюция в едва шест минути. Така колегите от
Коментари Харесай

Как се раждат легендите: Nissan Skyline

Шестдесет години еволюция в едвам шест минути. Така сътрудниците от " Cars Evolution " обобщиха развиването на впечатляващите генерации от Skyline моделите на Nissan. Всъщност най-първият Skyline – първокласен четириместен автомобил, струващ към 3 хиляди $ - е задвижван от компанията Prince, а не от Nissan. Всичко стартира през 1957 година с 54 конски сили, 1.5-литров мотор и някои екстри за тогавашната епоха, последвани от нов Prince Skyline Sport през 1962-ра с 91 конски сили, от който обаче бял свят виждат едвам към 400 броя.
Първият същински GT-R модел се появява през 1969-а, четири години откакто Prince и Nissan-Datsun се сплотяват. Той е екипиран с двулитров мотор със 160 кс, което съвсем се е равнявало на мощността на тогавашното Porsche 911. С над 30 победи за по-малко от две години GT-R става име и на моторспорт сцената.



С четири дискови спирачки и същия мотор Skyline 2000 GT-R от 1973-а е един от най-редките генерации на именития модел, защото поради рецесията с горивото са създадени едвам 197 коли.

През '81-ва R30 поколението на Skyline става първото световно брандирано като Nissan. Вариантите, в които се предлага, са 26, в това число и единственият хечбек на модела.



GT-R името отсъства за повече от 10 години до 1989-а, когато излиза GT-R (R32) – първият, който приема прозвището Godzilla. Той е с изцяло спортен мотор, електронна система за задвижване на четирите колела, с което става един от най-известните GT-R модели на всички времена.

Следващият GT-R (R33) от 1995 година се трансформира в първия автомобил от продуктовата линия с обиколка на " Нюрбургринг " за по-малко от осем минути, само че форсира от място до 100 км/ч по-бавно от предшественика си поради по-високото си тегло.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР