Шестата поредна шампионска титла на Марица (Пловдив) изкачи отбора до

...
Шестата поредна шампионска титла на Марица (Пловдив) изкачи отбора до
Коментари Харесай

Марица Пловдив излезе на трето място във вечната ранглиста

Шестата поредна шампионска купа на Марица (Пловдив) изкачи тима до трето място във безконечната класация по титли на женското волейболно състезание на България.

Пловдивчанки изпревариха Академик (София) и Славия (София), които имат по пет трофеи, като се изравниха с Миньор (Перник). Лидер по този индикатор е Левски (София) с 29, пред ЦСКА (София) с 22. Момичетата на Иван Петков са първият тим през 21-и век, който съумява да завоюва шампионата в шест следващи години.

Марица стана и вторият български тим, който прави сходна серия от шест поредни триумфа в шампионата. Преди това два пъти е реализирал Левски с шест трофея в интервала 1962-1967 година и с рекордните осем от 1970 до 1977 година.

Старши треньорът на маричанки Иван Петков към този момент дели третото място с волейболната легенда Васил Симов (ЦСКА) по брой извоювани трофеи в женско състезание - по шест. Пред Петков са Васил Господинов - първенец с Левски и с Академик, и Владимир Прохоров - с Левски, като и двамата са с по осем трофеи. По брой следващи извоювани трофеи, Петков се изравни на първото място с Прохоров (1962-1967).

Либерото на Марица Жана Тодорова е единствената състезателка на шампионките, която е била част от тима при спечелването на всичките шест трофея. Центърът Виктория Григорова също има шест шампионски трофеи в НВЛ, само че една от тях е с тима на Левски. И капитанката Лора Китипова към този момент има шест извоювани шампионата на България, само че единствено два от тях са с Марица, първите четири са с тима на ЦСКА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР