Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм се проведе

...
Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм се проведе
Коментари Харесай

1% от приходите от туризма да се инвестират в национална реклама, поиска Бордът по туризъм

Шестата годишна среща на Националния ръб по туризъм се организира под мотото „ 2019 - година на вътрешния туризъм, вложенията и нововъведенията ". В нея взеха присъединяване представители на институциите на най-високо равнище, включително министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на комисията по икономическа политика и туризъм в 44 Народно събрание Петър Кънев, както и над 150 водачи в туристическия отрасъл, интернационалните и локални корпорации и организации, измежду които представители на IT компании, телекоми, банки и финансови институции, работодателски и браншови организации.

Националният ръб по туризъм е една от най-влиятелните организации в сектора и деен участник във образуването на националната политика и тактика за туризма. НБТ е член на най- огромната интернационална организация в бранша UNWTO - Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации. Сдружението е и най-големият шеф и образува забележителна част от приходите в туризма - през 2018 година членовете на НБТ са осъществили 26,7% от приходите в туристическата промишленост като цяло.



По време на срещата НБТ показа своите причини бюджетът за реклама на туризма да се образува на база 1% от приходите, които секторът и обвързваните с него промишлености генерират годишно в националната стопанска система. По планирани данни приходите от туризъм за 2018 година ще надвишават 8 милиарда лева, като наклонността е за продължаващ растеж. До момента вложенията са доста по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на България като туристическа дестинация спрямо пазарите на прилежащите страни, съгласно представителите на сдружението.

„ Заложеният сега бюджет е извънредно непълен за дейно осъществяване на националния туристически маркетинг, несъразмерен на приходите и е доста по-малък от този на конкурентните туристически страни. Увеличаването на бюджета
и пълномощията на министерството ще допринесат за възстановяване на услугите, предлагани в бранша, както и за одобряването на България като неповторима туристическа дестинация със съхранена природа и просвета ", сподели доктор Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на НБТ.

„ Въпреки че сега е настоящо да се приказва за стесняване на разноските за администрация, ние твърдо имаме вяра, че съответно за туристическия бранш е належащо да се направи противоположното - значимо е да се усили бюджетът на министерството и да се разшири екипът с експерти, които да могат да създадат дълготрайна, съвременна и съответна тактика за позициониране на България на международната туристическа карта " - разяснява доктор Мартин Захариев, заместник-председател на УС на НБТ.

Първият панел в конференцията беше отдаден на капацитета на София да се трансформира в център на конгресен, културен, събитиен, юношески и фестивален туризъм.
„ Конгресният туризъм е артикул номер едно в бранша, за разлика от всеобщия туризъм. Той би имал най-висока принадена стойност и включва огромен кръг заинтригувани страни. България има всички дадености да развива най-рентабилния туристически артикул, само че й липсва повсеместен работещ модел ", акцентира Мартин Захариев и добави, че НБТ има подготвеност да предложи подобен модел и да играе основна роля в използването му.

Необходима е дълготрайна визия за развиването на конгресния туризъм в София до 2030 година в унисон с Общинската тактика за развиване на София като туристическа дестинация 2017-2030, призната от СОС през октомври 2017. Първата стъпка е да се сътвори работещо звено, в което да си партнират Столична община и всички останали участници в този бизнес с съответно написана тактика, проект за деяние и ясни параметри на уговорките на всички участници.

„ В момента София като конгресна дестинация е като раздрънкан автомобил - ние имаме всички елементи, само че ни липсва система, по която да ги съвместим и да проработят. Няма потребност всеки състезател на полето да играе независимо, значимо е да обединим старания и да създадем работещ механизъм по сходство на този, който имат одобрени конгресни центрове като Виена, Берлин, Прага, Краков ", добави Полина Карастоянова.

По традиция на срещите на Националния ръб по туризъм се дискутират и тематики, свързани с нововъведенията в бизнеса в подтекста на цялостната цифрова промяна на туризма в последните години. В края на предходната година НБТ провежда и организира еднодневна конференция за цифровата промяна и в продължение на тематиката тази година вторият спорен панел е отдаден на " умния град ", неговата подвижност, съгласуваност, сигурност и екология. От днешната полемика стана ясно, че огромна част от най-важните „ умни услуги " към този момент са създадени, някои от тях са факт, други могат да бъдат имплементирани при предпочитание от страна на общините. Високоскоростен интернет, паралелни мрежи, основани напълно да поддържат съгласуваност сред устройства, както и мобилни приложения към този момент има в София и други огромни градове; на тяхна база могат да се дават услуги като видеонаблюдение, мъдро сметосъбиране, премерване на чистотата на въздуха, образован градски превоз, мъдро паркиране, резервационни системи за културни събития, заведения за хранене и хотели и доста други благоприятни условия, които ще подобрят качеството на живот в градовете и оттова ще усилят техния капацитет като туристически дестинации. В поддръжка на това сдружението ще издигне кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година, самодейност на Европейската комисия.

Друга значима тематика, която беше разисквана на срещата, е евентуалната опция за нахлуване на международни хотелски вериги в 4 и 5 звездния сегмент в столицата и по българските курорти, както и опциите за достъп до финансиране. В последните две години София е на второ място в Европа по растеж на задгранични гости, сочат резултатите от показателя на Мастъркард „ Global Destination Cities Index ". Проучването включва 162 страни. Това е съществено съображение за навлизането на огромните хотелски вериги в София и курортите.

„ За първи път предходната година броят на посетителите на столица надвиши броя на жителите на града. Заедно с резултатите от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, този факт ни дава съображение за създаване на новата пазарна ниша в хотелиерския бранш. В момента в София са налице всички предпоставки това да се случи - преференциални полети, наличен престой, положителни заведения и забавна културна стратегия ", съобщи Мартин Захариев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР