Шест скелета от средните векове изникнаха на терен на новострояща

...
Шест скелета от средните векове изникнаха на терен на новострояща
Коментари Харесай

Откриха шест скелета в центъра на Пловдив

Шест скелета от междинните епохи изникнаха на терен на новострояща се постройка на ул. „ Капитан Райчо” 53. Открити са и над 50 антични монети.

На мястото екипът на доктор Здравка Коркутова и гл. помощник Десислава Давидова прави избавителни изследвания на терена. Помага им екип от специализанти от Пловдивския и Софийския университет, оповестява "Марица ".

Премахват се два дървени катапулта от Пернишката цитадела

На терена от 850 кв. м. има богати антични и средновековни находки. Оказва се, че на това място е минавала улица от времето на римляните. Виждат се дебелите сиенитни блокове, които са оформяли тротоарите. До тях има керамична тръба от тръбопровод. Тя може и да е останка от османската ера.

Екипът от учени счита да изследва в дълбочина още 2,5 метра от терена.

„ Скелетите са на трима мъже и три дами. Предадени са за антропологично проучване. Две от дамите са с украшения, типични за епохата. Те са от бронз и имат стъклени части”, изясни доктор Здравка Коркутова.

През междинните епохи доста рядко са намирани златни декорации. По телата няма следи от принуждение. Погребани са по всички правила на християнската религия. Били са тъкмо над блоковете на античната римска улица. „ Вероятно през междинните епохи тук е имало нещо като некропол. Няма нищо мистично в тези мъртви тела”, споделя археологът.

В единия завършек на терена, на метър от актуалния тротоар, е открита средновековна пещ. Чертите на града тогава очевидно са стигали някъде дотук. Римската улица пък е била част от двата реда инсули, които са попадали отвън крепостните стени.

Многото бронзови монети, както и кесията от 82 монети открити на 100 метра от терена демонстрират, че в региона е кипял плевел стопански живот през римско време. При изследване на земята за нова кооперация предходната година бе открита торбичка цялостна с бронзови монети - всичките сечени във Филипопол сред края на 1 и началото на 3 век. Тя е чудесно непокътната, тъй като е била изгубена в горяща постройка.

На мястото при започване на 20-и век и имало три остарели градски къщи. И трите са със септични ями. Археолозите са премахнали първо тях преди започването на разкопките. След края им ще изготвят отчет и комисия от НИНПК ще реши дали да резервира останките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР