Шест щъркелa, лекувани в клиниката за диви животни “Зелени Балкани,

...
Шест щъркелa, лекувани в клиниката за диви животни “Зелени Балкани,
Коментари Харесай

Спасен щъркел намери дом и приятели в Бургас

Шест щъркелa, лекувани в клиниката за диви животни “Зелени Балкани ”, станаха част от “Зоопарк Бургас ”. Уврежданията, които птиците са получили, не са им разрешили да летят до топлите места в които зимуват.
Един от щъркелите обаче, които не е могъл да се причисли към ятото си и да отлети на юг, продължава да се пробва да лети.
От зоопарка са го кръстили Гошо. Неговата непримиримост го кара всеки ден да прелита къси дистанции в обсег от 300-500 метра. Всяка заран Гошо излетява от езерото на зоопарка и каца в близката равнища или до Атанасовското езеро, където се разхожда и търси храна. Инстинктът да се върне към остарелия метод на живот му дава сили да лети и обикаля региона. Кратките полети не остават незабелязани. Заваляват позвънявания на жители до разнообразни природозащитни организации, звънят в зоопaрка или в Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас с цел да оповестят за бедстващ щъркел. От “Зоопарк Бургас ” дават отговор на всички, че това техният Гошо, който се възвръща от контузиите и всеки ден прави къси екскурзии в покрайнините. Около 16:00 часа птицата се прибира в своя нов дом - зоопаркът. Това се повтаря няколко месеца, само че след всяка разходка той се връща на мястото където се усеща в сигурност. Най–новото е, че през предходната седмица Гошо се е завърна в „ Зоопарк Бургас “ с три нови три зеленоглави ишила - един мъжки и два женски.

Така птиците в езеро са се нараснали с още три. Щъркелът продължава да излетява всеки ден и да обикаля по своя маршрут, а трите диви патици са останали да живеят и да се хранят в езерото дружно с другите пернати. Щъркелът Гошо е любим на всички хора в региона. Те към този момент го познават и не звънят за бедстваща птица, а просто му се радват. От зоопарка се надяват дребното ято щъркели за което се грижат през пролетта да има поколение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР