>Шест са дестинациите, където зрителите ще могат да се насладят

...
>Шест са дестинациите, където зрителите ще могат да се насладят
Коментари Харесай

Театър Българан се включва в Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

> Шест са дестинациите, където феновете ще могат да се насладят на богатата кино стратегия, включваща 209 заглавия в интернационалния конкурс и панорамите. В Санаторно-оздравителен комплекс " Камчия ", Пленарна зала на Община Варна, Медицински университет - Варна, Социална чайна и " Златна Варна " (Брюхаус "Черната овца ") входът за прожекциите е свободен.

За първи път през тази година към залите, представящи фестивалните филми, се причислява и Театър " Българан ". Три са заглавията, които ще бъдат показани там - и трите измежду най-стойностните европейски игрални филми от последно време.

На 13 октомври от 19 ч. варненци ще могат да видят там последния шедьовър в кариерата на огромния полски режисьор Анджей Вайда във връзка 1 година от гибелта му през октомври предходната година. Филмът му " Остатъчни облици " е полското предложение за " Оскар " 2017 и е отдаден на живота на огромния художник-авангардист Владислав Стшемински, който през 40-те години на ХХ век се опълчва на сталинската теория за изкуството и заплаща прекомерно висока цена за това.

Самият Сталин пък е основният воин в режисьорския филм на известната френска актриса Фани Ардан " Диванът на Сталин ", който ще бъде показан на 14 октомври от 17 ч. В облика на диктатора се превъплъщава самият Жерар Депардийо, партнира му също толкоз известната Еманюел Сение - в ролята на неговата държанка Лидия, а историята е още веднъж за взаимоотношенията сред Вожда и един млад художник. Самата Лидия го е избрала да направи монумент на вечността, отдаден на генералисимуса, само че той подозира, че аргументите за този избор може и да са персонални и в играта се намесва Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Последното заглавие в селекцията за " Българан " е " Фортуната " - премиера за България, на режисьора Серджо Кастелито по едноименния разказ на Маргарет Мацантини. Това е историята на разведена млада жена с 8-годишна щерка, която работи като фризьорка по домовете на клиентите си и се оправя с всекидневието мъчно, само че е твърдо решена да отвори личен фризьорски салон и да вземе ориста си в личните си ръце. Премислила е всеки ход, планувала е всичко, като се изключи че ще се влюби и последствията от това ще са... непредвидими. За ролята си във " Фортуната " Жасмин Тринка беше отличена с премията за най-хубава актриса в секцията " Особен взор " на последния фестивал в Кан. Прожекцията на кино лентата в Театър " Българан " е на 14 октомври от 19 ч.

Трите прожекции в Театър " Българан " са единствените с заплатен вход в границите на Международния фестивал на червенокръстки и здравни филми. Цената на билетите е 7 лева, с понижение за учащи и пенсионери 5 лева

Но варненци могат да получат билет за тях и като се включат в специфичната акция, инициирана за фестивала, " Дари кръв - вземи билет ". Идеята за акцията е на Областния съвет на БЧК, а уредници взаимно с него са и Медицинският университет - Варна, Районният център по трансфузионна хематология, Община Варна и " Варна - европейска младежка столица 2017 ". Акциите по кръводаряване, на които можете да се снабдите с билет за всяко от трите хитови заглавия на фестивала, са на 9 и 10 октомври в ректората на Медицинския университет " Проф. Д-р Параскев Стоянов " във Варна. За всеки от филмите фестивалът дава по 50 билета разполагаем на кръводатителите.

Във фестивалните дни ще се организира спорен конгрес на тематика " Агресия -хуманност - кино ". Със свои лекции в него ще вземат участие доцент доктор Харалан Александров - обществен антрополог, известните ългарски публицисти Валери Найденов, Тома Томов, Емил Спахийски и Михаил Вешим, доктор Славита Джамбазова, зам. общоприет шеф на БЧК.

В рамките на фестивала ще се състои поредност от работни срещи за обмяна на опит сред Националния съвет на БЧК и гостуващите делегации на Червения кръст от Румъния, Хърватия, Италия и Мексико и на Червения полумесец от Турция и Ирак, с присъединяване на представители на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец и Международния комитет на Червения кръст.

Част от програмата на фестивала е Международната академия " Как се прави документален филм " (10 - 15 октомври) за обучение на млади деятели на Червения кръст и Червения полумесец. Тя ще бъде водена от проф. доктор Теодор Янев, оператор, и доцент Костадин Бонев, кинорежисьор - преподаватели в НАТФИЗ. Гост-лектор ще бъде Грант Мичъл, началник отдел " Библиотека и списък " на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец.

17-тото издание на фестивала дава старт на акцията " Дари кръв - вземи билет ", самодейност на Областния съвет на БЧК - Варна, Медицинския университет - Варна, Районния център по трансфузионна хематология, Община Варна и
" Варна - европейска младежка столица 2017 ".

Създаден през 1965 година и възобновен през 2014 година, през днешния ден Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е средище за обмяна на опит сред национални и интернационалните здравни институции, дейци на националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец, учени - медици, международни и родни кинозвезди и млади кинопрофесио налисти, критици и публицисти, национални кинематографии и малките екрани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР