Шест производители на кисело мляко, срещу които Комисията за защита

...
Шест производители на кисело мляко, срещу които Комисията за защита
Коментари Харесай

Проверяваните производители на кисело мляко се защитиха с рабораторни изследвания

Шест производители на кисело мляко, против които Комисията за защита на конкуренцията стартира произвеждане, са създали свои проучвания на кофичките, в които се опакова продукцията им.

След обширно проучване в четири упълномощени лаборатории, в това число и в Агенцията за сигурност на храните, резултатите от пробите изрично потвърждават, че полипропиленовите опаковки са безусловно безвредни и резервират биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на наличието на потребната му микрофлора, настояват от предприятията.

Комисията стартира произвеждане против тях след сигнал на плевенската Конфедерация за отбрана от дискриминация. Тя е сезирала регулатора за това, че три сдружения употребяват за продукта си кофички от веществото полипропилен, вместо полистирен, както изисква стандартът за Българско кисело мляко (БДС).

През предишния месец шестима от най-големите производители на българско кисело мляко (Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум) подадоха за серия от проучвания създадено от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два типа опаковки – досегашната, приета от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и по-съвременната полипропиленова опаковка. След обширно проучване в четири упълномощени лаборатории, в това число и в Агенцията за сигурност на храните, резултатите от пробите изрично потвърждават, че полипропиленовите опаковки са безусловно безвредни и резервират биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на наличието на потребната му микрофлора.

От шестте предприятия ( " Маджаров ", ОМК, " Полидей " (Домлян), " Булдекс ", " Лактима " и " Ел Би Булгарикум " ) ползват протоколи от проучванията и споделят, че те са безапелационни и еднопосочни.

" В резултат на извършените проучвания е потвърдено, че не се следи миграция на химични субстанции от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от извънредно значение за качеството му ". Това е изказване на доцент лекар Райна Бряскова от Химико-технологичния и металургичен университет в София, представена в известието до медиите.

" Изпитването не сподели нищо ново, което да не е известно на всички в сектора ", твърди основният технолог на " Трейс-Ипома ", инж. Николай Коляндов. " Полезните млечнокисели бактерии се развиват еднообразно добре, както в полистиренова, по този начин и полипропиленова опаковка при опазване на неповторимото им съответствие. Киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, дава отговор на органолептичните, физикохимичните, микробиологичните характерности, усет, мирис и консистенция според условията на стандарта БДС 12:2000. ", акцентира той.

Заключенията на специалистите от четирите профилирани лаборатории, в които бяха извършени тестванията, за следващ път поддържат мненията, залегнали в европейското и българско законодателство, съгласно които полипропиленът е утвърден за контакт с храни при съблюдаване на общите и характерни условия. В България той е позволен и използван за опаковки на млечни артикули още през предишния век (1982 г.).

Институтът по стандартизация обаче, към този момент отхвърля да се съобрази с обективните обстоятелства и на процедура се оказва, че поддържа наложеното със стандарта монополно състояние за опаковките на кисело мляко, създадено по БДС, настояват производителите.

Според тях три дни откакто през лятото производители оповестиха желанието си да потвърдят с проучвания, че полистиреновите опаковки дават отговор на всички условия на БДС, незабавно е било свикано съвещание на Технически комитет на института, който побързал да отхвърли предлагането за смяна.

" Вярваме, че Българският институт по стандартизация, в качеството му на публично-правна организация, чиито решения се основават на доверието на обществото, че се работи единствено и само в негова изгода, би трябвало да се съобрази с резултатите от извършените проби – нещо, което за жалост не се случи. ", пишат производителите.

Производителите изясняват решението си да създадат обществено притежание резултатите от извършените проби с желанието да бъдат пресечени спекулации, появили се през лятото, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи неповторимите си свойства и се трансформира в йогурт.

Според тях е значимо потребителите да не бъдат ограничавани в избора си на опаковки за кисело мляко по БДС при липса на действителни причини против потреблението на полипропиленови опаковки. Те се ангажират с цялостна бистрота пред обществото и упованията им са, че в последна сметка дебатът ще стартира да се води в интерес на потребителите.

В жалбата до Комисия за защита на конкуренцията се споделя, че три производителя подвеждат потребителите, защото значат продукта като създаден по БДС, продават го на по-висока цена, само че в качество и състав, неподходящ на заложения стандарт. Освен това себестойността на полимерната опаковка от полипропилен била потвърдено по-ниска в съпоставяне със себестойността на опаковка, направена от заложения в БДС материал полистирен и употребена от останалите производители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР