Шест причини, поради които БСП изгуби 800 000 избирателиПо време

...
Шест причини, поради които БСП изгуби 800 000 избирателиПо време
Коментари Харесай

Елена Йончева: За първи път премиерът ще бъде изслушан от мониторинговата група на ЕП

Шест аргументи, заради които Българска социалистическа партия изгуби 800 000 гласоподаватели

По време на чуването за България в мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент (ЕП) на 27 януари ще участват министър-председателят Кирил Петков, министърът на правораздаването Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов и основният прокурор Иван Гешев. Ние привестваме желанието им за открит разговор. Това ще се случи за първи път в залата в Брюксел. В предходните чувания министър председателят Бойко Борисов беше канен два пъти, само че той не се яви. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за Диана Янкулова в предаването „ Неделя 150 “ на БНР.

Ще имаме съответни въпроси – дали предвижданите промени в прокуратурата и КПКОНПИ дават отговор на рекомендациите на Венецианската комисия; по какъв начин основният прокурор ще носи отговорност; до каква степен са стигнали следствията за „ Барселонагейт “, за кюлчетата злато на фотосите от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва предприемач и политически опонент; какво се прави за битка с ендемичната корупция и по-специално – покупко-продажбите за построяването на огромните инфраструктурни планове, изброи Елена Йончева. Тя е единственият представител на България в мониторинговата група на Екологичен потенциал, в която има едвам 14 европейски депутати – по двама от политическа група.

Изслушването е извънредно значимо, защото е част от по-голямото наблюдаване на обстановката в България. От 2021 година Европейската комисия обвързва европейското финансиране за страните членки със спазването на върховенството на закона. В полемиката ще се обясни дали ръководещите в България ще подхващат ограничения, тъй че да не се стига до наказателна процедура.

Попитана за ролята на Българска социалистическа партия в тези промени и за обстоятелството, че в отчета на Корнелия Нинова пред конгреса в събота няма нито дума за основния прокурор, да вземем за пример, Елена Йончева разяснява, че на форума по този начин и не се получи отговор на най-важния въпрос – за какво партията изгуби поддръжката на близо 800 000 гласоподаватели в последните четири години. Отговорността за това, че Българска социалистическа партия не беше припозната като съпротива на ГЕРБ, не е групова, а на ръководителя, сподели тя:

Именно ръководителят разгласи Българска социалистическа партия за консервативна лява партия. Корнелия Нинова отдалечи левицата от европейската социалдемокрация и я приближи до патриотарските консервативни партии

Най-важните тематики за Българска социалистическа партия - по какъв начин да се преодолее бедността, по какъв начин да се покачат приходите на наемния труд, по какъв начин опазването на здравето да е качествено и налично, по какъв начин да се развива нуклеарната енергетика, бяха изместени от приказки за джендъризъм – въпрос, по който Конституционният съд се произнесе.

Битката с корупцията при ръководството на ГЕРБ беше симулативна, макар напъните на мнозина депутати от Българска социалистическа партия. Грабежът при строителството на автомагистрали – тематика, по която работих благодарение на още няколко сътрудници, изчезна от дневния ред на управлението на Българска социалистическа партия. Корупционните практики са точно в огромните инфраструктурни планове.

Досега не сме чули нито една дума от Корнелия Нинова за емблематични случаи като „ Барселонагейт “, звукозаписа, фотосите с чекмеджето с евро и кюлчета злато. Не е ли тя тази, която стои зад избирането на Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ? Сотир Цацаров, който беше основен прокурор по време на корупционния напредък на ГЕРБ.

Дни преди втория тур на президентските избори през ноември м.г. ръководителят на Българска социалистическа партия обществено отхвърли да поддържа Румен Радев – държавникът, трансформирал се в знак на битката против управническия модел на ГЕРБ.

Председателят на Българска социалистическа партия задушава всяко сериозно мнение, партията се трансформира във вождистка по сходство на ГЕРБ. Авторитарният способ на деяние най-после докара до погром на в. „ Дума “.

И по какъв начин след всичко това да не изгубим 800 000 гласоподаватели? Оставането на Корнелия Нинова отпред на Българска социалистическа партия няма по какъв начин да върне доверието. Българска социалистическа партия е поела пътя на маргинална партия, уточни Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР