Шест поколения в Република Северна Македония учат по такива учебници.

...
Шест поколения в Република Северна Македония учат по такива учебници.
Коментари Харесай

Вижте какви дивотии за България учат децата в СР Македония

Шест генерации в Република Северна Македония учат по такива учебници. До Втората международна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци.

Единственото, което не се трансформира през десетилетията, е тезата, че главният зложелател на Скопие на Балканите е България, съобщи за Българска национална телевизия проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси.

В Скопие не престават да упорстват, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

В учебниците по история в Република Северна Македония написа, че Цар Самуил е учредител на македонска царска династия, който дружно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, подвига въстание против българската власт през 969 година, отхвърля я и основава македонско царство.





В учебниците в Скопие четем, че в страната на Самуил се пишело на "македонски славянски език ".

Според учебниците в Република Северна Македония глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, с цел да "християнизират по-лесно македонските славяни към Солун ", като след това славянската книжовност се популяризирала в други прилежащи земи - най-първо в България.



Свети Климент - първият свещеник, проповядвал на български език и създател на Охридската книжовна школа - в учебниците в Скопие е показан като говорещ на "старославянски " и учредител на "македонската черква ".

Охридската архиепископия, което е название на българската автокефална православна черква в завоюваните от Византия български земи, съгласно учебниците в Скопие, е независима македонска черква.

Българите, съгласно учебниците в Скопие, са "монголско татарско племе от тюркската група нации ".



Жителите на днешната Република Северна Македония, съгласно техните историци, са наследници на "антични македонци " и митичния воин "Македон ", претопени от славянски племена през 5-8 век. Никъде не загатват, че в земите сред Солун и Битолия живеят прабългарите на Кубер.

За Гоце Делчев разбираме, че е роден в "многочленно семейство в Кукуш ". Прилагателното "българско " е изпуснато.

Илинденско-Преображенското въстание е станало единствено "Илинденско " в опит да бъде "отвързано " от българския му генезис.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР