Шест пъти на избори за две години е твърде много.

...
Шест пъти на избори за две години е твърде много.
Коментари Харесай

Илияна Йотова: По-добре избори, отколкото задкулисни договорки

Шест пъти на избори за две години е прекалено много. И все пак – по-добре по този начин, в сравнение с да има подмолни сделки. Това мнение изрази вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Освен това тя намира за пагубно, в случай че решението за надзора на основния прокурор е определящо за съставянето на държавно управление.

„ Надявам се първо да създадем бюджетно болшинство, това чакат българските жители, общините. Няма нищо неприятно да се мисли за правосъдната промяна. Ако имаме гласоподаване на първо четене, е триумф на всички хора, излезли на площада през 2020 година “, изясни Йотова.

Йотова разяснява и тематиката за „ черните описи “ в Северна Македония.

„ Много от дълго време твърдим, че има черни описи за недопускане на български жители в Северна Македония, до момента нашите сътрудници отричаха, само че към този момент от най-високо равнище, какъвто е президентът Стево Пендаровски, открехнаха врата “, сподели вицепрезидентът.

По думите ѝ тази реакция на македонската страна е пристигнала по време на един голям конгрес.

„ На него участваха всички европейски водачи, имаше 64 изявления. Още предходната вечер се организираха кръгли маси, една от тях бе отдадена на развиването и запазването на човешките права. За страдание в речниците на политиците се чува „ нямаме време за човешките права, те са първокласна политика “, описа Йотова.

„ В Северна Македония хората са бити до гибел, тъй като споделят, че са българи, палят се клубове на българската общественост, затварят се колективи, български евродепутат не е позволен, когато отива да даде респект. На тази кръгла маса сътрудниците гледаха много втрещено, след това трябваше да обясня в персонални диалози какво се случва в Северна Македония “, изясни Йотова.

Тя разясни, че по-късно македонските сътрудници жестоко нападнаха България. Да припомня, те са надалеч от Европейски Съюз, само че страната е членка на НАТО, тъй че малко по-спокойно с такива изявления, сподели Йотова.

„ Когато беше обещано ускоряване на преговорния развой сред Албания и Северна Македония споделих, че не е добре двете страни да вървят в пакет. Винаги се получава едната да прави крачка напред, другата да я догонва “, посочи вицепрезидентът.

„ Ние имаме консолидирана позиция, призната от Народното събрание в Албания, няма да дадем своя глас, до момента в който на нашите българи не се съблюдават всички права, ще бъдем изключително бдителни. Има редица наши документи, в които тематиката за правата на българите не попада, би трябвало да изправим тази неточност и да бъдем доста деликатни “, съобщи тя.

Етикети: Илияна Йотова Спод
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР