Шест партии влизат в новия парламент, показват от изборите 2

...
Шест партии влизат в новия парламент, показват от изборите 2
Коментари Харесай

"Пътят до голяма част от избирателите не беше намерен"

Шест партии влизат в новия парламент, демонстрират от изборите 2 в 1, които протекоха при неподозирано ниска изборна интензивност. На нейния декор разликата сред първия и втория - ГЕРБ и " Продължаваме промяната " е минимална, а Румен Радев води в изборите за президент, само че отива на балотаж с подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков.

" Дневник " разгласява няколко отзиви на анализатори от БНР и обществените мрежи за какво малко гласоподаватели отидоха до урните и какво демонстрира изборът им.

Доц. Милен Любенов, политолог, по БНР:

Има голямо оскърбление у хората от политическия хайлайф, както и отчаяние и това го виждаме в рекордно ниската изборна интензивност, без значение, че чакахме при избори две в едно даже да е по-висока интензивността. И аргументите не са единствено свързани с пандемията, а с разочарованието и политиците би трябвало да си вземат поука от днешния ден и тази изборна интензивност е пестник за тях.

Така че още на следващия ден те би трябвало да стартират разговор между тях, с цел да бъде образувано държавно управление. И това, което виждаме от данните е, че това може да стане, въпреки и мъчно. И това даже може да стане бързо след свикването на Народното събрание.

Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл ", по БНР:

На пръв взор има прилики с предходните вотове - те са в предстоящите спънки. Едната е коронавирусът. България беше в доста сходна обстановка на 4 април. Сега, като виждам данните, нещата са същите, дори по-добри оттогава във връзка с трендовете на разпространяване на ковид. Тогава гласоподаваха към 3 400 000 души.

Вторият фактор - това са машините, машинното гласоподаване. В последните дни имаше някакво недоволство на тази тематика, което съгласно мен приличаше на прекомерна предизборна акция. Но има различен проблем с машините - възрастните хора се боят от тях. Тези два фактора насочват към евентуално по-ниска интензивност измежду възрастните хора.

Вержиния Велчева, правист:

Избирателите са такива, каквито са. И изборните резултати - такива, каквито се очертават- са разумни и предизвестени. Най-лесно е една огромна част от българските гласоподаватели да бъдат етикетирани с доза пренебрежителност. Въпросът е по какъв начин да се откри пътят към тях, по какъв начин дебатът да се сведе до тяхното равнище, техния нрав. Да им се изясни по наличен метод по какъв начин животът им да се промени и то по този начин, че да повярват и да видят вяра - по-голяма от краткотрайните им зависимости и подхвърлените трохи от трапезата.

Трябва да си дадем и почтен отговор кой по какъв начин схваща смяната. Още от времената на комунизма и до през днешния ден, доста хора схващат тази смяна като " стани да седна ", като елементарна замяна. Това убива очакванията за нещо друго. Изражда очакванията по този начин,че в най-смелия си вид те стигат до търсене на следващия избавител. А нагледахме се на спасители.

И последно. Много можещи и дейни хора през годините се погнусиха и отдръпнаха от политиката. Не се отдръпнаха тези, с неначесаното его. Със устрема си да натрият носовете на евентуалните си съидейници, с които не са се разбрали, без да осъзнават до дъно, че се трансформират в елементарни прислужници на другите, против които в началото са заявили, че се борят.

Тези избори в изискванията на пандемия извадиха нескрито най-грозния пропаднал облик на българското общество, в което има цялостна липса на взаимност. Видяхме счупената страна, която просто не действа. Малцина сякаш се стреснаха. Другите ще се изплашен от последствията. Но дали няма да е късно?

Радослав Бимбалов, рекламист:

Очаквайте още на следващия ден да чуете герберски шутове да изясняват по какъв начин с гласовете от българите в чужбина сме фалшифицирали вота.

Пак на следващия ден очаквайте някои афектирани гласове, които ще редят горчилка, че българите зад граница отново дали своят вот прочувствено за нови месии. И даже по какъв начин били вкарали в Народното събрание " Възраждане ".

Ще изпреваря всички тези анализатори и ще загатна, че преди да се упражняваме върху страстите на сънародниците ни на открито, би трябвало да погледнем себе си.

Българите зад граница отново излязоха всеобщо да гласоподават. Така както го направиха и през април, счупвайки 20-годишен връх. А ние тук останахме на " всеки самичък си преценява ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР