Шест партии в 47-ия парламент, който отново ще бъде фрагментиран,

...
Шест партии в 47-ия парламент, който отново ще бъде фрагментиран,
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Парламент от 6 партии, "Продължаваме промяната" - втора, "Демократична България" - четвърта

Шест партии в 47-ия парламент, който още веднъж ще бъде фрагментиран, второ място за " Продължаваме промяната " след ГЕРБ-СДС, четвърто място за " Демократична България " след " Българска социалистическа партия за България ", изравнени позиции сред втората и третата групировка, както и близки сред четвърта, пета и шеста, нараснала готовност за парламентарния избор, който седмица преди изборния ден притегля по-висок интерес от президентската конкуренция и консолидиране на партийните ядра в интервала на акцията и борба за електорални периферии. Това демонстрират резултатите от изследване на " Алфа Рисърч ", извършено от 7 до 9 ноември измежду 1017 пълнолетни жители от цялата страна посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните.

Пет дни преди изборния ден подготвеност за присъединяване във вота декларират 47% - 48% от хората с право на глас в страната, а други към една четвърт се двоумят дали да отидат до урните. Според разбора на социолозите взаимното въздействие и припокриване сред президентската и парламентарна акции в композиция със съпътстващите я кавги, здравната и социално-икономическа рецесии връщат интереса на гласоподавателите към борбата за парламент. Докато при започване на акцията президентският избор концентрира по-голямо внимание, в този момент решилите да поддържат партийна листа надвишават с към 2 пункта участниците в президентските избори.

Кампанията към този момент е консолидирала твърдите симпатизанти на главните политически сили и това дефинира електоралните им позиции в навечерието на вота. ГЕРБ-СДС резервират лидерското си място с поддръжка от 24.1% от твърдо решилите да гласоподават като усилват дистанцията пред директните си съперници . Бившите ръководещи съумяват да възвърнат част от отдръпналите се от тях през юли гласоподаватели в столицата и огромните градове. Преднината им се добавя и от динамичния продан на симпатизанти сред протестните обединения, който не разрешава на нито една от тях да се открои като решителен притежател на смяната, разясняват от " Алфа Рисърч ".

Най-оспорвана остава втората позиция. В директна конкуренция за нея и с изменчив триумф в интервала на акцията са " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия. Седмица преди вота поддръжката за групировката към някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надвива леко над тази за социалистите, доверието в които е 16%. Изходът от тази борба ще се реши освен от опцията на двете партии да активизират симпатизантите си, само че и от ситуативни фактори. Влошаване на Коронавирус обстановката и машинното гласоподаване крият опасности за Българска социалистическа партия, само че не са съществено предизвикателство за последователите на " Продължаваме промяната ". Неясният идеологически профил, въпросът с двойното поданство на Кирил Петков и по-слабата готовност могат да имат отрицателен резултат върху " Продължаваме промяната ".

" Демократична България ", " ИТН " и Движение за права и свободи са другите три партии със несъмнено наличие в идващото Народно заседание. Техните резултати са мощно сближени и е допустимо разбъркване на позиции посред им в оставащите дни.

Обявяването на плана " Продължаваме промяната " нанесе електорални вреди на всички протестни партии. След първичния отлив на симпатизанти " Демократична България " съумява да възвърне част от тази загуба и на финала на акцията заема четвърто място с 10.2% от твърдо решилите да гласоподават.

Победителят от изборите през юли " ИТН " търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и завършва актуалната акция с 9.9% поддръжка.

Въпреки дейната акция и кандидатурата на водача си за президент, Движение за права и свободи не реализира нормалното високо ниво на готовност на гласоподавателите си (към момента тя е към 65 на 100 при всекидневно ниво над 85 на 100 в предходни избори). Това носи 9.8% за придвижването, което не му разрешава да усъвършенства значително позициите си от юлския избор, показват от " Алфа Рисърч ".

Две други обединения са покрай бариерата от 4% и резервират късмет за наличие в Народното събрание.
" Възраждане " с 3.8% отчасти консолидира фрагментиралия се при последните два избора коренен националистически избор.

Обменът на симпатизанти сред протестните партии визира и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Коалицията към Мая Манолова, която също търпи загуби от " Продължаваме промяната ", усилва леко поддръжката си и с 3.6% също остава покрай изборния предел.

Последните дни преди вота ще бъдат интервал на борба за перифериите, която мъчно може да промени цялостната картина, само че ще е решаваща за второто място и за прекосяване на бариерата. При следената динамичност се обрисува още веднъж фрагментиран парламент и мъчно съставяне на болшинство.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР