Шест партии и коалиции влизат в следващия парламент. Първи са

...
Шест партии и коалиции влизат в следващия парламент. Първи са
Коментари Харесай

Екзакта: ПП, ИТН и БСП се борят за второто място на вота |

Шест партии и обединения влизат в идващия парламент. Първи са ГЕРБ с 23,5%, за второто място се борят Продължаваме промяната, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, които получават към 15 на 100 поддръжка. 

Това демонстрира изследване на „ Екзакта Рисърч Груп “, извършено в интервала 6-12 октомври измежду 1025 души.* Под бариерата от 4% за влизане в Народно събрание остават „ Изправи се БГ! Ние идваме “, Вътрешна македонска революционна организация и „ Възраждане “. 

Около 1/4 от гласувалите за Има Такъв Народ на парламентарните избори на 11 юли сега заявяват, че ще поддържат Политическа партия. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от
гласоподавателите си от юли, които да се преориентират към Политическа партия, коментират социолозите, представени от бТВ.  

До момента Политическа партия притегля не повече от 15% някогашни гласоподаватели на Демократична България от юли т.г. Политическа партия не съумява да притегли важен дял гласове от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Не повече от 5% от гласувалите за Българска социалистическа партия през юли биха се преориентирали към Политическа партия през ноември , посочват още от социологическата организация.  

Партията на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев притегля най-вече гласове на гласоподаватели, които не са гласували през юли. 

Всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е дал своя вот на 11 юли.  Най-много разочаровани има измежду хората на възраст сред 40 и 50 години и сред живеещите в огромните градове. 1/5 от разочарованите от партията, за която са гласували на 11 юли, показват, че няма да гласоподават на 14 ноември. 

„ Повечето от разочарованите обаче имат намерение да гласоподават и то за друга партия, друга от определената през юли. 57% от гласоподавателите на Политическа партия са хора, разочаровани от партиите, за които са дали своят вот на 11 юли , уточняват от „ Екзакта Рисърч Груп “. 

81% от интервюираните настояват, че са мощно обезпокоени от растежа на цените на артикули от първа нужда. Този дял измежду столичани е още по-висок - цели 87%. 78% изпитват терзания от растежа на цените на енергоносителите-горива, електрическа сила и газ. 

44% се боят за здравето си поради растежа на Коронавирус у нас. 38% се опасяват от затваряне на бизнеси поради пандемията и се боят от внезапно стесняване на приходите си. 

Според изследването 52% от българите декларират твърдото си желание да гласоподават на идните президентски избори. Деклараращите желание да гласоподават на парламентарния избор са малко по-нисък дял – към 49%. Желаещите да гласоподават на президентските избори, които се двоумят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласоподават на парламентарните избори, които се двоумят коя групировка да подкрепят, са 12 на 100. 

По 90% от гласоподавателите на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и на „ Изправи се БГ! Ние идваме “ са твърдо решени да гласоподават за президент. По 80% от гласоподавателите на „ Има такъв народ “ и на „ Продължаваме промяната “ и 2/3 от гласоподавателите на „ Демократична България “ също заявяват безапелационни планове да гласоподават за президент. 

13,4% от българите се тормозят от това дали ще се оправят с електронното гласоподаване, а всеки пети се опасява да не се болести с Коронавирус, в случай че отиде да гласоподава. 

--------------------------------------------------------

*Настоящото национално проучване на Екзакта Рисърч Груп е извършено в периода 6-12 октомври 2021 година измежду 1025 пълнолетни български  жители в 99 гнезда, в 70 обитаеми места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално- демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко  полустандартизирано “face to face ” интервю. Максималната неточност при 50%-овите дялове е +/- 3%. 

Изследването е извършено със лични средства на „ Екзакта Рисърч Груп ”. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР