Шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват

...
Шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват
Коментари Харесай

Още шест вида удостоверения за гражданите и бизнеса ще бъдат само електронни

Шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения към този момент не се изискват от жителите и бизнеса, а данните за тях се ревизират служебно, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Преустановява се условието на книжен притежател на удостоверения:

за съществуване или липса на отговорности за обществени държавни вземания, издавано от Агенция „ Митници " ;за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо или юридическо лице в Имотния указател, издавано от Агенцията по вписванията;за фамилно състояние, издавано от общинска администрация;за фамилно състояние съпруг/съпруга и деца, издавано от общинска администрация;за подписан цивилен брак, издавано от общинска администрация – за лица, родени след 1 януари 1984 г.;образец УП-8 за приход от пенсия/пенсии и добавка/добавки, издавано от Националния застрахователен институт.

Справките към този момент се правят единствено по електронен път посредством достъп на чиновниците до Търговския и Имотния указател, БУЛСТАТ, Регистъра на отговорностите към митническата администрация и други

Мерките са част от дълготрайния приоритет на държавното управление за облекчение на процедурите и повишение качеството на административно обслужване за жителите и бизнеса, показват от кабинета. И акцентират, че тази цел се реализира посредством унищожаване на условието за показване на някои от по-разпространените публични документи на книжен притежател, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и длъжностен продан на информация сред институциите.

След недоволства, че административни структури не престават да изискват отпаднали като нужда удостоверения и свидетелства, е основан специфичен електронен адрес [email protected], на който жители могат да алармират за непозволено изисквани от тях документи. Сигналите се ревизират от Главния инспекторат на Министерския съвет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР