Шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват

...
Шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват
Коментари Харесай

Отпада издаването на хартия на шест вида удостоверения за гражданите и бизнеса

Шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения към този момент не се изискват от жителите и бизнеса, а данните за тях се ревизират служебно.

Справките се правят единствено по електронен път посредством достъп на чиновниците до главните регистри, измежду които Търговския, Имотния, БУЛСТАТ, както и към Регистъра на отговорностите към митническата администрация, оповестиха от държавната пресслужба.

Вече няма да се издават на книжен притежател удостоверенията за: съществуване или липса на отговорности за обществени държавни вземания, издавано от Агенция „ Митници “;  за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния указател, издавано от Агенцията по вписванията; за фамилно състояние, издавано от общинска администрация; за фамилно състояние съпруг/съпруга и деца, издавано от общинска администрация;  за подписан цивилен брак, издавано от общинска администрация – за лица, родени след 1 януари 1984 г.; пример УП-8 за приход от пенсия/пенсии и добавка/добавки, издавано от Националния застрахователен институт.

Мерките са част от дълготрайния приоритет на държавното управление за осъществяване на административна промяна посредством облекчение на процедурите и повишение качеството на административно обслужване за жителите и
бизнеса.

Тази цел се реализира посредством унищожаване на условието за показване на някои от по-разпространените публични документи на книжен притежател, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и длъжностен продан на информация сред институциите.

В отговор на постъпили недоволства, че административни структури в страната не престават да изискват отпаднали като нужда удостоверения и свидетелства, вицепремиерът Дончев инициира основаването на умишлен електронен адрес [email protected], където жители да алармират за непозволено изисквани от тях документи. Сигнали се ревизират от Главния инспекторат на Министерския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР