Шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

...
Шест от десет музикални произведения в ефира да са български.
Коментари Харесай

Шест от десет песни в ефира да са родни, искат 72% от българите

Шест от 10 музикални творби в ефира да са български . Такива публични настроения откроява национално представително изследване , извършено в края на 2019 година измежду популацията над 15-годишна възраст.

Проучването е направено от Агенция " Алфа Рисърч " по поръчка на организацията за ръководство на авторски права " Музикаутор ".

72% от българските жители показват предпочитание в медиите да звучат повече песни, изпълнявани на български език . 43% от интервюираните споделят, че най-вече обичат да слушат точно българска музика. Значително по-малко - под 10%, са предпочитащите задграничната.

Според статистиката ни от 2015 до 2018 година, българската музика в ефира на родните радиостанции прогресивно понижава - от 26,6% през 2015 година делът пада под 22% през 2018 година.

Данните от изследването бяха показани публично през днешния ден по време на конференция с присъединяване на разнообразни актьори и " Музикаутор ". Те се сплотяват зад националната акция " За повече българска музика в ефира ", чиято цел е гарантиране на публичния интерес и отбрана на българската музика.

Инициативният комитет на акцията започва онлайн петиция за повече българска музика в ефира, чиято цел е законодателна смяна и въвеждане на квота за българска музика в радиата и малките екрани.

Иван Димитров заяви, че след деликатен разбор на интернационалните практики и отчитане на резултатите от изследването специалистите от " Музикаутор " са изготвили предложение за въвеждане на квоти с промени в Закона за радиото и малкия екран. В тях е заложено предлагането най-малко една трета от музикалното наличие, отвън филми, спорт, вести и реклами, да е българско. Освен това най-малко половината от българската музика с текст би трябвало да бъде с текст на български език.

П редложените промени плануват българската музика да звучи във времевия диапазон сред 6.00 ч. и 22.00 ч ., а на Съвета за електронни медии се разпорежда да следи за спазването на квотата.

Предложенията за законодателни промени ще бъдат подадени през днешния ден в Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР