Шест от членовете на служебното правителство на Стефан Софиянски през

...
Шест от членовете на служебното правителство на Стефан Софиянски през
Коментари Харесай

Шестима от служебния кабинет на Софиянски са били в ДС


Шест от членовете на служебното държавно управление на Стефан Софиянски през 1997-а година са били сътрудници на Държавна сигурност, разкри в предаването „ Документите “ Антон Тодоров.

Това са: вторият вицепремиер и длъжностен министър на правораздаването Хараламби Анчев, чийто псевдоним е бил „ Чавдар “. Министърът на енергетиката Георги Стоилов бе осветен от Комисията по досиетата като сътрудник „ Георгиев “ на Четвърто ръководство на Държавна сигурност.

Външният министър Стоян Сталев също е бил сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „ Маринов “. Тодоров разгласи, че той е вербуван да работи против Съединени американски щати през 80-те години, а 10 години по-късно на него се разпорежда да организира външната политика за съюзнически връзки точно със Съединените щати и да управлява въпросите, свързани с участието на България в НАТО. Министърът на териториалното развиване и строителството Никола Карадимов също е сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „ Андрей “.

Той е бил министър и в държавното управление на Филип Димитров, а след 2002 – а година става секретар по външната политика на президента Георги Първанов. Заместник – министърът на търговията Минко Герджиков е някогашен щатен чиновник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Заместник – министърът и основен секретар на Министерството на търговията и външно-икономическите връзки Румен Денчев e бил сътрудник на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) – Държавна сигурност с псевдоним „ Първомайски “, а след това и сътрудник на Шесто ръководство.

В предаването „ Документите “ Антон Тодоров напомни, че България остана единствената страна в някогашния Източен блок, в която не беше извършена лустрация и декомунизация.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР