Шест основни групи проблеми се очертават като водещи в Центровете

...
Шест основни групи проблеми се очертават като водещи в Центровете
Коментари Харесай

Родители посочиха основните проблеми в Центровете за деца и младежи с уврежадания

Шест съществени групи проблеми се обрисуват като водещи в Центровете за деца и младежи с уврежадания у нас. Това сочи представително изследване на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Най- сериозният е институционалният поради неналичието на самостоятелен проект и следене на всяко дете.

Асоциацията е изследвала 87 центъра за настаняване от фамилен вид /ЦНСТ/ за деца и младежи с увреждания, от съществуващите 139 на територията на страната. Изследването е представително, тъй като обгръща 63% от домовете, сподели ръководителя на Асоциацията Веска Събева.

Вторият проблем е, че в болница, в учебно заведение, в център за рехабилитация  не одобряват дете с увреждане без компаньон от ЦСНТ, а в множеството центрове личният състав е непълен, а децата или младежите нормално са изоставени от родителите си. В Самите центрове заплатите са ниски и постоянно няма задоволително фрагменти, а от време на време наличните съвсем нямат подготовка. Настаняването на потребителите в центровете също е проблем заради несъобразяване с профила на съответния център:

" Например, слагат малолетни майки с хора с девиантно държание или с проблем с принуждение и хора с психологични болести и лежащо заболели в едно и също ЦНСТ. При този дребен личен състав, ти не можеш да виждаш какво може да се случи. Напрежение е - имаш хора с девиантно държание, хора със хиперактивност, хора с физически увреждания или  с епилепсия, което ти направи спазъм в този миг... Аз не знам по какъв начин биха се справили с това ".

От Асоциацията са изпратили писмо до премиера с предложение когато консуматор в сходна институция почине, не неговите близки да получават финансовия запас, събран по сметка, а тези средства да остават в инситуцията, която се е грижира за него.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР