Шест незабравими момента от Общото събрание на ООН

...
Вашингтон, окръг Колумбия – От първата си сесия през 1946 г.
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – От първата си сесия през 1946 г. Общото събрание на ООН (ГА на ООН) служи като платформа за световните лидери и дипломати да говорят определят приоритетите на своите страни и предлагат оценки на проблемите и нуждите на човечеството.

Заседанията на Общото събрание на ООН, особено общият дебат, доведоха заклети врагове в същата сграда и позволиха на някои от най-враждебните противници на Съединените щати да посетят Ню Йорк, където се намира централата на ООН.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента'Сривът на климата е започнал': ООН съобщава за рекордни летни горещиниПанелът за правата на ООН предупреждава, че Никарагуа е "лишена" от критични гласовеООН посланик в Судан се оттегля, след като е обявен за нежелан от правителствотокрай на списъка

Докато асамблеята се събира за годишната си сесия тази седмица, ето един поглед към някои незабравими и понякога комични моменти от Общото събрание на ООН.

Кадафи беснее срещу суперсили в продължение на 100 минути

След повече от четири десетилетия на власт, покойният либийски лидер Муамар Кадафи стигна до подиума на ООН през 2009 г. И това беше дебют за запомняне.

Кадафи изнесе остра реч срещу световните сили, която продължи близо 100 минути.

Ексцентричният авторитарен лидер — който ще бъде свален и впоследствие убит в подкрепено от НАТО въстание две години по-късно — осъди правомощията на вето на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

„Правото на вето трябва да бъде отменено“, каза Кадафи. „Съветът за сигурност не ни осигури сигурност, а терор и санкции.“

Той прочете на глас раздели от Устава на ООН, за да подчертае, както каза, недостатъците на международния орган и неспособността му да прилага правилата.

Кадафи също така призова за разследване на водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., поставяйки под въпрос защо разпоредбите на Хартата на ООН срещу агресията бяха държани като свещени, когато Ирак нахлу в Кувейт през 1990 г., но „хвърлени в кошчето“, когато самата страна беше нахлули.

„Нахлуването в Ирак – без основание, в нарушение на Хартата – се извършва от суперсили в Съвета за сигурност“, каза той.

„И Ирак е независима нация и член на Общото събрание. Как така е атакувана и как Хартата не е приложена?”

Независимо от съдържанието на речта, тя ще бъде най-запомнена със своята дължина. На ораторите на Общото събрание на ООН са разпределени 15-минутни интервали – ограничение, което Кадафи надхвърли с пламенна изоставеност.

Уго Чавес нарича Джордж Буш „дяволът“

На фона на нарастващата конфронтация между Каракас и Вашингтон през 2006 г. президентът на Венецуела Уго Чавес нарече от сцената на ООН тогавашния президент на САЩ Джодж Буш „дявола“.

„Вчера дяволът дойде тук — точно тук. И все още мирише на сяра“, каза Чавес пред Общото събрание на ООН.

Той продължи с ожесточена атака срещу политиката на Буш, цитирайки подкрепяната от САЩ израелска военна операция в Ливан, която уби повече от 1000 души и унищожи големи части от гражданската инфраструктура на страната седмици по-рано.

„Правителството на Съединените щати не иска мир. Тя иска да използва своята система на експлоатация, на грабежи, на хегемония чрез война“, каза Чавес.

„Иска мир. Но какво се случва в Ирак? Какво се случи в Ливан? В Палестина? Какво се случва? Какво се случи през последните 100 години в Латинска Америка и по света? И сега заплашва Венецуела — нови заплахи срещу Венецуела, срещу Иран?“

Години по-късно Чавес, който почина през 2013 г., каза, че неговият „дяволски“ коментар не е бил по сценарий и че онзи ден наистина е помирисал сяра.

Тръмп заплашва да „унищожи напълно“ Северна Корея

Докато речите на Общото събрание на ООН често се съсредоточават върху международното сътрудничество и споделените предизвикателства, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отправи яростна атака срещу Северна Корея при първото си появяване в международната организация през 2017 г.

„Съединените щати имат голяма сила и търпение, но ако бъдат принудени да защитават себе си или своите съюзници, няма да имаме друг избор, освен да унищожим напълно Северна Корея. Rocket Man е на самоубийствена мисия за себе си и за своя режим“, каза той, имайки предвид севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

„Съединените щати са готови, искат и могат, но се надяваме, че това няма да е необходимо.“

По-малко от година по-късно Тръмп ще стане първият президент на САЩ, който ще се срещне с Ким на среща на върха в Сингапур.

Тогава Тръмп смекчи тона си към севернокорейския лидер, но последвалата среща в Ханой през 2018 г. не успя да доведе до сделка за разрешаване на противопоставянето между Вашингтон и Пхенян.

Северна Корея продължи своите изпитания на балистични ракети и продължи с ядрената си програма, докато САЩ укрепват връзките си в областта на сигурността с Япония и Южна Корея.

Напоследък САЩ изразиха загриженост относно задълбочаващия се съюз между Северна Корея и Русия.

Нетаняху начертава червена линия върху ядрената програма на Иран

Преди осем години израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран е на месеци от получаването на ядрено оръжие.

„Колко обогатен уран ви трябва за бомба? И колко близо е Иран до получаването му?“ – попита Нетаняху. След това той продължи да отговаря на собствения си въпрос. „Е, нека ти покажа. Донесох ви диаграма.“

Въпреки сложността на ядрената наука, диаграмата на Нетаняху се състоеше от карикатура, изобразяваща кръгла бомба с фитил.

Той твърди, че Техеран вече е натрупал 70 процента от обогатения уран, необходим за изграждането на ядрено оръжие, и е на път към втория етап, отбелязан като 90 процента.

„Ако това са фактите, а те са, къде трябва да се начертае червена линия? Точно тук трябва да се начертае червена линия“, каза Нетаняху, начертавайки действителна червена линия на 90-процентната марка.

Израелският премиер ще се очертае като един от най-отявлените критици на ядрената сделка с Иран от 2015 г., според която Техеран намали ядрената си програма в замяна на премахването на санкциите срещу икономиката на САЩ и техните съюзници.

Тръмп отмени споразумението през 2018 г. и оттогава Иран ескалира програмата си, но Техеран отрича да търси ядрено оръжие.

Борис Джонсън предупреждава за опасностите от ИИ

Изправен пред политическа криза у дома — както беше през по-голямата част от мандата си като министър-председател на Обединеното кралство — Борис Джонсън предупреди за потенциалната опасност от изкуствения интелект (AI) в реч на Общото събрание на ООН през 2019 г.

Джонсън нарисува някои странни образи на възможно дистопично бъдеще, където технологичният напредък се обърква, което води до „ужасяващи пилета без крайници“, наред с други неща.

„Една бъдеща Alexa ще се преструва, че приема поръчки. Но тази Алекса ще ви наблюдава, цъкайки с език и тропайки с крак“, каза той, имайки предвид виртуалния асистент на Amazon Алекса.

Тогавашният министър-председател постави под съмнение дали изкуственият интелект ще произвежда роботи, които да помагат на застаряващите хора или ще доведе до „терминатори“, които искат да унищожат човешката раса.

„Какво означава синтетичната биология? Възстановяване на черния ни дроб и очите ни чрез чудотворна регенерация на тъканите, като някакво фантастично лекарство за махмурлук, или ще донесе на масите ни ужасяващи пилета без крайници?“ попита Джонсън.

Въпреки че речта предизвика известни подигравки по това време, скорошните пробиви в ИИ сега повдигат въпроси относно етиката и полезността на инструмента и подтикват законодателите по целия свят да обмислят регулации.

Фидел Кастро говори четири часа и половина

Речта на Кадафи — колкото и да беше дълга — не се доближи до счупване на рекорда за най-дълга реч в Общото събрание на ООН.

Кубинският лидер Фидел Кастро говори в продължение на четири часа и половина на сесия на Общото събрание на ООН през 1960 г. Една година след като Кубинската революция го довежда на власт, Кастро - който ще стане обществен враг номер едно в САЩ - изнесе дълга критика на глобално неравенство.

„Националното общо събрание на кубинския народ осъжда мащабното земевладение като източник на бедност за селяните и изостанала и нечовешка система на селскостопанско производство“, каза Кастро, според препис на речта, публикуван от университета на Тексас в Остин.

„Той осъжда гладните заплати и несправедливата експлоатация на човешкия труд от нелегитимни и привилегировани интереси“, продължи Кастро. „Той осъжда неграмотността, липсата на учители, на училища, лекари и болници, липсата на сигурност в старостта в страните на Америка.“

Той също така осъди „експлоатацията на жените“, както и „военните олигархии, които държат нашите народи в бедност, възпрепятстват тяхното демократично развитие и пълното упражняване на техния суверенитет“.

Той продължи 269 минути, според данните на ООН. Една година след тази реч САЩ се опитаха, но не успяха да свалят Кастро при нахлуването в Залива на прасетата.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР