Шест месеца след спирането на междинните плащания по оперативна програма

...
Шест месеца след спирането на междинните плащания по оперативна програма
Коментари Харесай

България може да загуби най-малко 70 млн. лв. от еврофондовете за наука и образование

Шест месеца след прекъсването на междинните заплащания по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " България към момента се пробва да убеди Европейската комисия (ЕК) средствата да бъдат размразени.

Към момента няма решение в какъв размер ще бъдат финансовите корекции по утвърдените към този момент планове, които Брюксел ще наложи поради установените при одит нарушавания - т.е. какъв брой ще бъдат загубите на безплатно европейско финансиране, защото Европейска комисия ще заплати по-малък % от разходваните средства, което ще би трябвало да бъде обезщетено с пари от националния бюджет. Засега е известно, че поради разнообразни забавяния има огромен риск от загуба на най-вече 70 млн. лева по неодитирана ос от оперативната стратегия, по която ще се финансира построяването на четири центъра за върхови достижения и осем центъра по компетентности. Това се схваща от информация, предоставена на " Дневник " от Министерството на образованието и науката.

Загуби може да има по контракти за 339 млн. лева

Заради установени нарушавания, измежду които и свръхконцентрация на власт в ръцете на просветителния министър, по времето когато на поста е Меглена Кунева, от февруари т.г. България не може да желае осребряване на към този момент фактурирани разноски по стартирани планове по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " и всичко се заплаща от националния бюджет. Преди този период страната ни също не е желала възобновяване на платени средства.

Констатираните от одита нарушавания са по осем плана на обща стойност 180 млн. лева, за които сигурно се чака Европейска комисия да направи финансови корекции, т.е. част от безвъзмездното финансиране ще бъде изгубено. От отговор на въпроси на " Дневник " се схваща, че сега инспектори вършат разбор на осъществяването на всички подписани контракти за даване на безплатна финансова помощ и ще бъдат препоръчани " ограничения както за промени в метода на осъществяване на съответните контракти, по този начин и финансови корекции – в случай че е належащо ".

Става въпрос за 133 контракта по процедури за асортимент на планове и 15 заповеди за непосредствено даване на безплатна финансова помощ на обща стойност 338 676 352.85 лева, което съставлява 24.7% от общия размер на бюджета на оперативната стратегия. От тях от националния бюджет са разплатени 65.4 млн. лева, или близо 5% от всички средства.

Пускането на европарите зависи от разделяне на управляващите в МОН

От информацията от просветителното министерство се схваща, че инспекторите от Европейска комисия ще решат по кое време да предложат топене на междинните заплащания по оперативната стратегия и кой да е размерът на финансовите корекции, т.е. на загубите за страната ни, откакто проследят осъществяването на подхванатите от ведомството ограничения, които са написан в признат от Министерския съвет през април т.г. проект.

Една от ограниченията е Управляващият орган (УО) на програмата да бъде независима конструкция към просветителното министерство, с което да се реализира разделяне на управляващите, т.е. на министъра да не е подчинено и ръководството на средствата, и тяхното асимилиране, защото ведомството е бенефициент по планове. Липсата на такова разделяне бе главната от аргументите за замразяването на заплащанията. В отговора на министерството се показва, че към сегашния миг всичко по тази мярка е в развой на разискване.

Всички ограничения, чийто краен период бе 30 юни, са изпълнени. Създадена е и добра организация за осъществяване на дилемите, чийто период е 31 юли т. година, показват от просветното ведомство.

Забавяния по процедури могат да доведат до 70 млн. лева загуби

Миналата седмица просветният министър Красимир Вълчев разгласи пред депутатите от просветителната комисия, че има " огромен риск " от загуба на част от 350 млн. лева, с които ще се финансира построяването на четири центъра за върхови достижения и осем центъра по компетентности. Причината - поради забавяния по разнообразни процедури, прекъсване на социална поръчка и правосъдни обжалвания, може да се стигне до несъблюдение на междинните цели към края на 2018 година, а точно 30% от средствата да бъдат усвоени. В подобен случай оптималният размер на загубите ще бъде 70 млн. лева, показват от просветното министерство. Това значи Брюксел да не възвърне парите и те да бъдат платени от националния бюджет.

Към момента за оценяване на кандидатстващите за финансиране 44 плана следва подписване на контракт с италианската компания " Прогетти плант ", която е получила най-висока оценка при първия конкурс за избор на оценители. Фирмата печели дело във Върховния административен съд, откакто състезанието, при който е определена, е преустановен по времето на служебния министър проф. Николай Денков с претекст, че не са предоставени всички документи, след което е стартирана нова процедура.

Решението на съда в интерес на " Прогетти плант " е от 22 юни т.г., а ден по-късно просветителното министерство като възложител е оповестило решение за избор на компанията за реализатор на оценяването. Ако то не е обжалвано в съда в период от 14 дни, договорът следва да бъде подписан и да се върви към оценка на подадените планове. Едва по-късно ще бъдат подписани контракти за създаване на центровете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР