Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала Нотр дам,

...
Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала Нотр дам,
Коментари Харесай

Шест месеца след пожара на катедралата Нотр дам, 104 милиона евро вече са преведени

Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала " Нотр дам ", за възобновяване й са дадени или обещани общо 922 милиона евро, разгласи френският министър на културата Франк Ристер, представен от Франс прес. " Дарителите са общо 350 000, 104 милиона евро към този момент са преведени ", съобщи Ристер.

``
реклама

" Твърде рано е да се каже дали сумата на даренията ще е задоволителна. Държавата ще поеме отговорността си, няма да оставим " Нотр дам " на произвола на ориста ", добави той.
Набирането на средствата е поверено на три фондации и френския Център на националните монументи.

Представители на френската Католическа черква приканиха да се подхожда внимателно към възобновяване на катедралата, съобщи ДПА.Трябва да се изиска разрешението на Църквата за възможни промени в архитектурата на катедралата, сподели високопоставеният представител на парижкия диоцез монсиньор Беноа дьо Синети.

Френският президент Еманюел Макрон е споделил, че ще има интернационален конкурс, който може да докара до " актуален архитектурен израз " за подмяна на разрушената стрела на катедралата. По закон във Франция катедралите са благосъстоятелност на страната, само че Църквата ги употребява с религиозна цел. " Става дума да се запази естеството на постройката, духът й, същината й и историята й ", посочи Дьо Синети. " Мисля, че човек се нуждае от доста примирение, с цел да работи по постройка като " Нотр дам ", добави ректорът на катедралата монсиньор Патрик Шове.

Министърът на културата Франк Ристер даде обещание, че Католическата черква и парижките управляващи ще могат да изразят мненията си, само че в последна сметка решението ще се вземе от страната като притежател.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР