Шест месеца след официалната премиера на голям екран, лентата Възвишение

...
Шест месеца след официалната премиера на голям екран, лентата Възвишение
Коментари Харесай

"Възвишение" на Виктор Божинов вълнува хората


Шест месеца след формалната премиера на огромен екран, лентата „ Възвишение ” потвърждава, че кино се прави, с цел да вълнува фена, а режисьорът Виктор Божинов осъзнава това на 100%. „ Възвишение ” е най-гледаният български филм за последните седем години с аудитория от 140 хиляди души в българските киносалони.

Лентата се радва на сериозен интерес и зад граница. Прага, Виена, Лондон… Две са прожекциите и в Москва, където специфичният делегат на БГНЕС Цветана Арангелова срещна Виктор Божинов по време на 40-я Московски интернационален кино фестивал.

[i]На границата сред историческите обстоятелства и художествената небивалица „ Възвишение “ ни връща във времето през 1872 година, когато Димитър Общи (Филип Аврамов) реализира Арабаконашкия грабеж, а измежду сподвижниците му са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача персонално да предадат писмо на Левски. Издирването на Апостола се трансформира в трагикомично премеждие с нюанси на „ револуция ”. Приключение, изпълнено с интриги, измама и изменничества, което ще ги води до нагорнище, където истината не може да остане скрита… [/i]

Залата в кино „ Каро ” в съветската столица тази сряда е забележително цялостна, реакциите на публиката се чакат с любознание от режисьора. Втората прожекция е в четвъртък в Третяковската изложба – едно от дребното места по света, съгласно Божинов, които съдържат толкоз стойност и толкоз дух.

„ С „ Възвишение ” се случи това, което чакахме да се случи. Филмът и тематиките вътре очевидно вълнуват хората ”, споделя Божинов и прибавя, че чуждоезичната аудитория гледа на кино лентата по различен метод, защото не може да усети възрожденския език, който Милен Русков употребява по този начин, както българинът.

„ Интересно ми е по какъв начин ще се одобри филмът тук в Русия, защото сме свързани и исторически с този народ. Интересно ми е по какъв начин подобен, нетипично повсеместен филм, би се схванал от руснаците ”, прибавя той.

След като завладя челната позиция в родния боксофис, „ Възвишение ” стана и най-хубав балкански филм на 22-рия София Филм Фест, от тук нататък обаче е значимо да се създадат верните заключения, счита режисьорът. „ Този план беше много упорит за България, финансирането му беше много проблематично поради това, че по някакъв метод е прекомерно местен филм... ”, споделя Божинов. Той към този момент работи по нов, още по-амбициозен план: „ Няма да се прицелим по-ниско, прицелили сме се дори по-високо, само че би трябвало и действително да подходим. Надявам се, че след един-два месеца ще стане ясно. Все още е прекомерно рано за анонс, защото всяко анонсиране основава очакване ”, загатна режисьорът.

Половин година, откакто десетки хиляди се срещнаха с Гичо и Асенчо, запитвам режисьорът къде към днешна дата е възвишението и остава ли то в себеосъзнаването или там където се пресичат ветровете:

„ Част от смисъла на възвишението е самостоятелното опознаване на себе си и задаване на въпроси, на които човек самичък би трябвало да потърси отговора. Аз към момента не мога да дава отговор на огромна част от въпросите, които са заложени във кино лентата. Търся отговори, само че не мога да ги намеря. Всъщност в последна сметка е значимо да опознаеш себе си, това което си ти и да правиш верния избор.

Видя се, че има смисъл от такива неща, тъй като филмът не е комедия, не е бърз филм и се видя, че феновете имат потребност и от подобен вид описваме. „ Възвишение ” ме накара да мисля, че това, което се пробвам да върша, има смисъл, а не просто невремение и облекчаване на персонални показа и упоритости. В персонален проект работата по кино лентата ме накара да науча, че има смисъл да правиш неща, които са сложни, да се опитваш да преодоляваш компликации - когато правиш такива неща обръгваш, научаваш се да не повтаряш едни и същи неточности и да се справяш по-добре в разнообразни обстановки ”, споделя Виктор Божинов.

И прибавя: „ Възвишение ” ми даде някакъв образ за кино развой малко по-различен от тесните дребни, на ниска цена обществени драми и по какъв начин те резолират в аудиторията ”.

Какво се случва обаче от тук нататък предвид на бързо изменящата се среда, ползите и потребностите на феновете?

„ Филмът участва на екран, само че след три години да речем… не знам дали след време такива филми ще има потребност да бъдат правени, дали няма да бъдат затваряни кина, или ще се работи в една по-телевизионна стилистика и хармония, тъй като методите, по които информацията стига до хората ще бъде радикално друга. Аз не знам какво ще стане в кината. Някак си пъклен бързо стартира друг вид кино наличие да влиза по друг метод при хората - може да гледаш филм на телефон, на таблет…

Зрителската рефлексия се трансформира, променят се хората, феновете се променят. Първосигналното взема превес.

Активната, мултимедийната среда основава миг, който мисля си, че е забавен, само че до каква степен аз и изобщо цялата система в България може да бъде съответна на едно такова нещо. Има заплаха наличие за подобен вид медии ние да не може да го вършим и да оставаме някак си да вършим филми за по 600 индивида, а един филм е скъпо неща, само че да вършим единствено евтини филми значи да не вършим исторически филми, че не може да връщаме времена обратно и да ги преосмисляме посредством филмовата форма.

Филмите могат да възвръщат среда, да дават позиция. Ако опциите за това бъдат лимитирани в среда, която е неограничена, ще се борим ”, безапелационен е Виктор Божинов.

След двете прожекции в Москва, „ Възвишение ” ще гледа публиката и в Рим, където ще бъде показан в границите на Дните на българското кино. „ На кино лентата му пристигна времето да се търси онлайн дистрибуция с ясното схващане, че сега, в който се появи на някоя платформа, ще стартира пиратски да се популяризира ”, споделя още Божинов, защото доста хора в чужбина желаят да го гледат, само че за жалост организацията на прожекции е скъпо начинание и по тази причина той търси най-хубавите способи да го демонстрира. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР