Шест граждански организации, които от години наблюдават съдебната власт, се

...
Шест граждански организации, които от години наблюдават съдебната власт, се
Коментари Харесай

Шест граждански организации се обявиха против проекта за независимия прокурор и за оставка на Данаил Кирилов

Шест цивилен организации, които от години следят правосъдната власт, се афишират срещу плана на правиелството за " самостоятелен прокурор " и приканват премиера Бойко Борисов да изиска оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който е изготвил и настоящия, и предходния законопроект, неподходящ на рекомендациите на Венецианската комисия, нито на резолюцията на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

" Призоваваме министър-председателя неотложно да изиска оставката на господин Данаил
Кирилов като създател на обсъжданите законопроекти и виновен за провеждането на правосъдна
промяна. Настояваме за правосъдна промяна, която да обезпечи независимостта на съда, както и
отчетност, в това число наказателната отговорност на основния прокурор в сходство с рекомендациите на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за обезпечаване на господство на закона. "

С този апел се обръщат до премиера и до Европейската комисия, Съвета на министрите на Европейски Съюз, посланиците на страните от Европейски Съюз в България и Мониторинговия комитет на Съвета на Европа шестте Неправителствени организации с потвърдена експертиза в региона на правосъдната власт и проблемите на реформирането й: Антикорупционен фонд, Български институт за правни начинания /БИПИ/, Български юристи за правата на индивида, Български хелзинкски комитет, Институт за пазарна стопанска система и Програма Достъп до информация.

Те декларират, че препоръчаните от държавното управление промени в Наказателно-процесуалния кодекс за " самостоятелен прокурор " са реплика с политически резултат, а не вземане предвид с рекомендациите на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за без значение и дейно следствие на основния прокурор. Затова и желаят оставката на създателя на препоръчаните промени, правосъдния министър Данаил Кирилов. Предложеният от министъра законопроект е " освен за правно несъвършен, само че и искрено несъобразен на негативното мнение на Венецианската комисия по отношение на в началото показания й различен законопроект ", се споделя в общото мнение.

Както Европейският съд, по този начин и Венецианската комисия всеки път са изразявали мнение, че самостоятелното следствие на основния прокурор би трябвало да се прави от лица или органи, които са не са йерархично и институционално подвластни от разследваното лице, напомнят шестте организации в писмото. И предизвестяват, че препоръчаният на изключителното съвещание на Министерски съвет от 07.12.2019 година законопроект не дава отговор на тези стандарти.
Припомнят и че Венецианската комисия изрази безпокойствие от рисковете за независимостта на съда, произлизащи от структурата на Висшия правосъден съвет и образуването на неговите решения под мощното въздействие на основния прокурор. " Изборът на господин Иван Гешев за основен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на Висш съдебен съвет, определени от парламентарно показаните партии, показва ясно това въздействие. ", декларират в писмото шестте цивилен органзации.

Законопроектът за промени в Наказателно-процесуален кодекс за въвеждане на фигурата на самостоятелен прокурор, който да може да проверява основния прокурор, бе признат в незабавен порядък на 7 декември, часове откакто излезе отрицаелното мнение на Венецианската комисия и резолюцията на Комитета на министрите на Съвета на Европа за направения по-рано план на Кирилов. В плана се планува самостоятелният прокурор да се избира от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, в която освен взе участие и основният прокурор, само че и решенията на колегията се вземат съгласно неговата воля. А в последно време и освен с цялостно единогласие, само че и без диспути и разисквания на кадровите решения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР