Шест години отнема направата на уникалния дървен иконостас на един

...
Шест години отнема направата на уникалния дървен иконостас на един
Коментари Харесай

Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски”

Шест години лишава изработката на неповторимия дървен иконостас на един от православните знаци на Македония – манастирът „Свети Йоан Предтеча“ – Бигорски. Произведението на изкуството и вярата е дело на майстора Петър Филипов, който дружно с брат си и мнозина помощници основава през 30-те години на 19 век олтарът – шедьовър, считан за един от най-красивите в православния свят. Майсторите изобразили в иконостаса и себе си, като самобитните им автопортрети са включени в една от библейските подиуми.

Ако желаете да посетите манастира имайте поради, че той е дом на вярата. Затова и дамите се позволяват да прекрачат прага му единствено в случай че облекат с дълги под коляното поли и дреха или шал, които скриват раменете им.

Мъжката обител, наоколо до град Дебър, е настояща и през днешния ден. Манастирът е построен върху по-стара базилика от 11 век, като се допуска че чудотворната икона на Св. Йоан Предтеча в църквата, е остаряла колкото и мансатира. Комплексът е бил зарязан за известно време през годините на робството и е възобновен още веднъж като настоящ в средата на 18 век.  Освен чудотворната икона на Св. Йоан, която изцелява вярващите и сбъдва молитвите им, в манастира мжете да се поклоните и на сребърно сандъче, също с мощи на светци.

За този манастир и другите забележителности на нашата съседка Македония, можете да научите тук: http://www.macedonia-timeless.com
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР