Шест електронни услуги, които НАП предоставя, ще бъдат спрени. Сред

...
Шест електронни услуги, които НАП предоставя, ще бъдат спрени. Сред
Коментари Харесай

НАП извънредно спря

Шест електронни услуги, които Национална агенция за приходите дава, ще бъдат спрени. Сред тях е и приложението, през което беше пробита системата на организацията.

Засега не е ясно за какъв брой време, прецизира bTV.

Приложението на Националната организация за приходите, посредством което всеки ще може да ревизира дали данните му са изтекли или не, към момента не е готово. Междувременно специалисти от Комисията за отбрана на персоналните данни влязоха на инспекция в Национална агенция за приходите.

По първична информация първоначално ще може да получим отговор на въпроса изтекли ли са наши данни или не, а едвам на идващ стадий ще излиза наяве каква тъкмо информация за приходите, парцелите, болничните, налозите или осигуровките, които сме плащали, е изнесена при хакерската офанзива.

Проверката на екипа от Комисията за отбрана на персоналните данни стартира през днешния ден и ще продължи доникъде на август. Тогава би трябвало да има отговор на въпроса каква ще е санкцията, която ще бъде наложена на данъчните. Тя може да доближи милиони.

„ Няма метод да няма санкция, само че не това е същината на инспекцията. Целта е да намерим начини и способи да минимизираме това, което се е случило ”, съобщи Цанко Цолов.

Ще ревизират какъв размер данни са изтекли, какви ограничения са били взети след пробива, а и до каква степен са нарушени правата на жителите. От комисията са безапелационни, че в случай че се затегне режимът на идентификация на хората при подписване на разнообразни покупко-продажби, отрицателният резултат ще се минимизира.

„ Най-лошото, което може да се случи, е кражбата на идентичност. Трябва доста да внимавате, когато сключвате някакви контракти да внимавате като идентификация по какъв начин се прави с вас, да не е официално ”, добави Цолов.

Това дали сме общували с Национална агенция за приходите по старомодния метод – на хартия или сме употребили електронните приложения, става известно няма значение. Финансовият министър беше безапелационен, че и тези, които в никакъв случай не са сядали пред компютър, не са предпазени.

„ И на хартия да го попълните отново ще бъде качено в електронните бази данни ”, изясни Горанов.

Междувременно стана ясно, че таман към Комисията за отбрана на персоналните данни е била ориентирана нова хакерска офанзива от тази заран. Опитът да се доближи до системите на комисията е бил през безжичната мрежа.

Според ръководителя на комисията Венцислав Караджов най-вероятно " злосторникът " е спрял на паркинга. По думите на Караджов, някой се пробва да компрометира работата им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР