Шест експлозии проехтяха в Шри Ланка по Великден, съобщава AFP.

...
Шест експлозии проехтяха в Шри Ланка по Великден, съобщава AFP.
Коментари Харесай

Навръх Великден: Взривове в църкви и хотели в Шри Ланка, има много загинали

Шест детонации проехтяха в Шри Ланка по Великден, оповестява AFP. Най-малко 137 са жертвите, в това число 9 чужденци. Вероятно броят на починалите ще нарасне, предизвестиха локалните управляващи. Ранените са близо 200 души. Според РИА Новости починалите при гърмежите са 160 души.
Взривени са три първокласни хотела – „ Шангри Ла “, „ Синамън гранд “ и „ Кингсбъри “ в столицата Коломбо. Експлозии е имало и в три католически църкви - " Свети Антоний " в Кочикаде в столицата, " Свети Себастиан " в Катувапития – покрай Коломбо и " Цион " в Батикалоа в източната част на острова.

#BREAKING Toll rises to 52 killed in Sri Lanka blasts: police to AFP pic.twitter.com/PRLD7ToipQ
— AFP news agency (@AFP) April 21, 2019
Властите предизвестиха, че броят на починалите и потърпевшите евентуално се разминава, защото в църквите е имало голямо голям брой хора, отбелязващи Великден. Болниците са претъпкани, а в регионите на гърмежите царува безпорядък.

UPDATE: At least 48 people killed and 280 wounded as multiple blasts hit churches and luxury hotels in Sri Lanka, say local police https://t.co/ljCuAqLRRm pic.twitter.com/IM3UzTXmPb
— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 21, 2019
Експлозиите са били координирани и са избухнали едновременно на няколко места на островната страна. Все още никой не е поел отговорност за офанзивите, които управляващите към този момент дефинираха като тероризъм.

LATEST: 30 dead, hundreds injured as explosions rock churches, hotels in Sri Lanka. https://t.co/2Qf7XkMwpg pic.twitter.com/95uwvc3uob
— ABC News (@ABC) April 21, 2019

BREAKING: Multiple explosions reported at churches in Sri Lanka during Easter celebrations pic.twitter.com/UjID2wn54m
— LIVE Breaking News (@NewsBreaking) April 21, 2019
Президентът на страната Майтрипала Сирисена в изключително послание към нацията, съобщи, че е шокиран от случилото се и прикани към успокоение. Финансовият министър Мангала Самаравеера написа в профила си в „ Тwitter “, че при офанзивите са починали доста почтени хора и детонациите са „ добре съгласуван опит да се сътвори безпорядък и безредица и да се убият голям брой хора “ Първите гърмежи са проехтели в църквите " Свети Антоний " в Кочикаде и " Свети Себастиан " в Негомбо – северно от столицата.
Ранените при детонациите са били откарани незабавно в Националната болница в столицата, от където са отправили апел към околните на потърпевшите да дойдат и да ги потърсят, съобщи БГНЕС. Малко по-късно проехтяват гърмежите в първокласните хотели, единият от които – „ Синамън гранд “ е ситуиран в непосредствена непосредственост до формалната резиденция на премиера Ранил Викремесинге. След това е взривена и църквата в източната част на острова.

An explosion reported from Kochchikade church in Kotahena. #lka #SriLanka pic.twitter.com/JFwjt1ZbC9

VL
— Dehiwala News (@Dehiwalanews) April 21, 2019
„ Свикано е незабавно съвещание на кабинета. Текат избавителни интервенции “, уточни министърът на икономическите промени Харша де Силва в профила си в обществените мрежи. Той прикани хората да запазят успокоение и да останат по домовете си до момента в който обстановката бъде овладяна. Великден е значим празник в християнския свят. Едва 6-процента от най-вече будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, само че тази вяра се преглежда като сплотяваща, защото е изповядвана от две етнически групи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР