Шест дни след убийството на 17-годишното момче, размириците във Франция

...
Шест дни след убийството на 17-годишното момче, размириците във Франция
Коментари Харесай

Какъв е профилът на задържаните за бунтовете във Франция?

Шест дни след убийството на 17-годишното момче, размириците във Франция не стихват. В парижко предградие протестиращи врязаха автомобил в дома на кмет. След нападението брачната половинка му е със строшен крайник. Пострадало е и детето им.

Какъв обаче е профилът на протестиращите? Над 30 % от арестуваните по време на размириците са малолетни. Средната възраст на протестиращите е 17 години. Голяма част от арестуваните са от малцинствени групи.





Организират се през обществените мрежи. Често се придвижват със скутери. Голяма част от тях са маскирани. Обикновено са въоръжени с коктейли " Молотов " и бухалки. Това са главните участници в митингите, които през последните дни прераснаха в всеобщи вълнения във Франция.

" При нас стачкуваха към 2000 - 3000 младежи. Броят им не е огромен. Но те се разделят на групи по десетина младежи. Много са мобилни и извънредно бърз ", изясни Фабиен Бучо, префект на район Оверн-Рона-Алпии.



Всяка нощ работят по идентична скица - по пътя си палят кофи за отпадък и издигат барикади, с цел да забавят служителите на реда. Разграбват магазини и офиси.

" Затворихме магазините си. Не разбирам за какво палят и разрушават всичко. Чудя се къде са родителите им. Защото множеството са деца, малолетни ", споделя жена от Марсилия.

Казват, че са на улицата, тъй като желаят правдивост за убития Наел. Обвиняват служителите на реда в расизъм и дискриминация.

" Убитият беше малолетен, по тази причина стачкуват малолетни. Аз поддържам митингите, тъй като това, което се случва, е незаслужено ".





В " Пабло Пикасо " - квараталът, където живееше убития Наел, преподават полезностите на Френската република. Децата в предградието обаче не схващат тези идеали, изясняват учители от Нантер. До там от центъра на Париж се сгига за 20 минути с кола. Предградието има университет - резултат от напъните на управляващите да дадат обучение на децата на имигрантите, които живеят там.

С годините в квартала се появиха небостъргачи, промени се и инфраструктурата. В Нантер, обаче, безработицата продължава да е висока, изключително измежду младите. Полицейските статистики демонстрират, че там и трафикът на опиати е огромен. Подобна е действителността в доста от предградията, където има вълнения.

" Живея в квартал на работническата класа. Ние в действителност едвам оцеляваме. Разбирам гнева на младите, само че не разбирам насилието ", споделя Малик, гражданин на Лил.



За да запазят имуществото си, в доста от предградията локалните поданици провеждат нощни патрули.

" Родителите би трябвало да поемат отговорност за децата си. Може би би трябвало да им лишават детските надбавки. Не може деца на 10-13 години да предизвикват такива погроми ", съобщи Розалия, жителка на Лил.

Спонтанни или добре проведени - митингите към този момент не престават. " Трябва да се възползваме още малко ", споделя протестиращ от Лил, поискал анонимност. Обяснява, че под " възползваме " схващат - още палежи и още принуждение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР