Шест деца от Банкя се натровиха с дъвки днес. Най-вероятната

...
Шест деца от Банкя се натровиха с дъвки днес. Най-вероятната
Коментари Харесай

Корейски дъвки изпратиха шест българчета в токсикологията

Шест деца от Банкя се натровиха с дъвки през днешния ден. Най-вероятната причина за това са дъвки с изминал период за валидност.
Децата са признати в токсикологията на УМБАЛ СМ "Пирогов " със подозрения за хранително натравяне с дъвки. Стана ясно, че съученик на натровените деца се е сдобил с дъвки с генезис Южна Корея.
Дъвките са били с изминал период за валидност. Детето раздало дъвките на съучениците си, които били любопитни. Някои от децата взели огромно количество дъвки, някои също по този начин преглъщали дъвките.
Пострадалите деца са 6 - 4 момчета и 2 девойки. Децата са на 12 години и всички са възпитаници от 78-о учебно заведение "Христо Смирненски " в Банкя.
Началникът на отделението по токсикология в "Пирогов " доцент Маргарита Гешева съобщи пред БНР, че децата са със мощно изявени болки в стомашната и коремна област, с главоболие и гадене.
Момичетата били по-тежко наранени. Едно от момиченцата е повърнало двукратно.
"Яли са южнокорейски дъвки. Подсладителят в дъвката е сорбитол - едно средство, което е с висока компактност и се употребява, от време на време, и като слабително. Това е първият случай с дъвка, който получаваме. Може би сорбитолът е хипотетично, може да провокира някакви коремни недоволства ", изясни Гешева и добави, че децата ще останат под лекарско наблюдаване в границите на идващите два дни.
Поради подозрение, че е допустимо дъвките да са съдържали и други субстанции, добавени след производството им, са направени и спомагателни проучвания - децата са били тествани за опиати. Резултатите били негативни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР