Шест часа депутатите не можаха да решат какво да правят

...
Шест часа депутатите не можаха да решат какво да правят
Коментари Харесай

Увеличението на пенсиите: Депутатите свикаха извънредно бюджетната комисия

Шест часа депутатите не можаха да решат какво да вършат с нарастването на пенсиите и добавките към тях. Това стана, откакто през вчерашния ден одобриха разнообразни текстове в актуализацията на бюджета.

Депутатите в пленарна зала трябваше да работят до 17 ч., наложи се обаче да приключат работа час – два по-рано, тъй като не се схванаха какво ще се случва с пенсиите.

След това стартира изключително съвещание на бюджетната комисия. Председателят на комисията направи предложение другите хрумвания да бъдат " разхвърляни ".

Бонуси от 120 лева към пенсиите да се дават за последните три месеца на годината – октомври, ноември и декември. Това би означавало, че към минималната пенсия от 300 лева ще се прибавят още 120, тъй че в последните месеци на годината най-ниско платените пенсионери ще получават 440 лева пенсия. След това от края на годината – 25 декември 2021 година, да се усилят пенсиите – минималната от 300 на 370, а оптималната от 1440 на 1500 лева Така всички пенсии ще получат 12% нарастване.

Третата концепция, към която към този момент няма разногласия, е за нарастването на майчинството – за последните три месеца на годината от 380 на 650 лева За да продължи да работи тази мярка, тя би трябвало да бъде заложена и в бюджета за идната година.

Депутатите в комисията спорят на съвещанието за това може ли концепциите към пенсиите до края на годината да работи дружно – и нарастването, и 120-те лв.. Според Българска социалистическа партия може да се усили дефицитът и да има пари за това. Според финансовия министър няма по какъв начин да стане.

" Колко изключителни комисии би трябвало да създадем, с цел да излъжете българските пенсионери? Няма ли воля в тази зала най-малко за 24 часа нещо да се случи? ", попита в пленарна зала Георги Свиленски от Българска социалистическа партия преди бюджетната комисия да стартира да заседава.

Според Тома Биков от ГЕРБ, сега се минира работата на идващото постоянно държавно управление и такова може да не се сформира поради такива решения.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ са вкарали бюджета в долнокачествен вид, в който са приели три разнообразни неща. По думите му бюджетната комисия се пробва да даде грациозен метод за изплъзване от кашата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР