Шест български проекта за политика в добрия смисъл на думата

...
Шест български проекта за политика в добрия смисъл на думата
Коментари Харесай

Държавните институции са прекрасни, или как български проекти получиха европейски похвали

Шест български плана за политика в положителния смисъл на думата получиха европейско самопризнание тази година. Става въпрос за премиите " Иновации в политиката ", които бяха връчени на гала в Берлин преди дни.

Тази година 6 плана от страната бяха измежду 80-те финалисти в 8 категории. Награда завоюва " Достъпен туризъм в Рила планина " на община Рила - повече за него четете тук.

Останалите са " Иновативни учебни заведения " на просветителния министър Красимир Вълчев, " Умна библиотека - достъп на възрастни хора до осведомителни технологии " на кмета на община Враца Калин Каменов, DigitalKidZ STE(A)M клуб на Ивелина Атанасова, " Чудната градина: обществено дружество за повече благоприятни условия " на кмета на Добрич Йордан Йорданов и " Здравословна храна в яслите и детските градини " на кмета на Троян Донка Михайлова.

Представители на два плана участваха на церемонията в Берлин - Ивелина Атанасова от DigitalKidZ и кмета на Троян Донка Михайлова. " Дневник " приказва с тях за плановете, пречките по пътя и проектите за бъдещето.

Какво ядат децата в яслите и детските градини

Община Троян бе номинирана с плана си " Здравословно хранене в яслите и детските градини " - в града към този момент има две овощни градини с ябълки и сливи, а се построява и оранжерия. Продукцията от тях ще отива за храненето на най-малките.

" Имаме на този стадий две овощни градини – една овощна градина е сливова, тя е засадена преди няколко години и към този момент дава плод, произвеждаме сладка, мармалади. Втората градина е ябълкова, в нея има разнообразни типове ябълки. Очакваме първите плодове напролет и сега построяваме три оранжерии, в които ще произвеждаме и зеленчуци ", изясни пред " Дневник " кметът. Първите зеленчуци ще бъдат засадени напролет – марули, лук, репички, домати и краставици. А въпреки че е рано, екипът на общината към този момент е откъснал първата ябълка и приема това като положително предвещание.

" На този стадий не сме намирали подобаваща опция да притеглим външно финансиране ", изясни още тя. " Всъщност имахме такава концепция посредством локалната инициативна група във връзка с финансирането на зеленчуковата градина. Фонд " Земеделие " реши, че това е концепция, която носи облаги и не може да бъде финансирана, за наше удивление. След което ние я финансирахме със средства от общинския бюджет, което има своите преимущества, дотолкоз доколкото ни дава независимост да вършим това, което е потребно. "

 Кметът на Троян Донка Михайлова получава удостоверението си за финалист в състезанието.
© Sebastian Philipp, Innovation in Politics Award

Кметът на Троян Донка Михайлова получава удостоверението си за финалист в състезанието.

По думите ѝ доста хора са харесали самодейността и са подготвени да оказват помощ – немски вложител, да вземем за пример, е построил постройка до оранжерията с хладилни пространства, хранилища и за хората, които ще работят в нея. Михайлова е удовлетворена, че една концепция води след себе си друга и надява, че скоро продукцията от градините и оранжериите ще се употребява в централната детска кухня, която обслужва и шестте детски градини в града.

" Допреди броени месеци храната в детските градини се готвеше във всяка една детска градина сама за себе си. Ние направихме един сериозен разбор, който ни сподели, че режийните разноски са много високи. Имаше заплаха това да докара до повдигане на таксата за детските градини. Решихме да създадем метаморфоза, вместо да подвигаме таксите и събрахме готвенето на едно място в града. Това разреши да ангажираме технолог, който е експерт по детското хранене. Там се подготвя храна за децата под три години, която изисква специфична технология на подготвяне. (..) Приготвя се храна и за по-големите деца и по този метод позволихме храната да бъде приготвена доста по-здравословно и въпреки това, да бъде по-евтина. ", изясни тя. Подобни промени има в детската млечна кухня, а след изминаването на една година и съответния разбор, моделът може да се приложи и при храненето на учениците.

" Тази концепция следва своя личен път и непрестанно се надгражда. В момента разразботваме концепция за това в зеленчуковите градини да работят деца от Дневния център за деца с увреждания. Те ще би трябвало да преминат образование по зеленчукопроизводство евентуално, след което ще могат и зеленчуковите градини да осъществят доходи. Възникна концепция те да създадат и своя градина за цветя. ", сподели кметът Михайлова.

Как учат цифровите деца

Наука, технологии, инженерни дисциплини, изкуство и математика (STEAM науки, от абревиатурата им на британски език) са в основата на специалностите на бъдещето. STE(A)M клубът на DigitalKidZ е просветителна стратегия, създадена от фондация " Дигиталните деца ", която към този момент се употребява в учебни заведения в страната.

Според Ивелина Атанасова първите мнения демонстрират, че " Децата са доста по-запалени да вървят на учебно заведение и това стартира да се трансформира за тях в нещо занимателно, прелестно и извънредно завладяващо. (...) Учителите споделят, че е доста по-лесно да преподават материала си, тъй като децата са доста по-отворени да учат. (...) Родителите са въодушевени от това, което се случва. Най-вече, тъй като ние вършим технологиите потребни. Ако до момента сме привикнали да забраняваме технологиите, тъй като децата играят на телефона от заран до вечер, нашата стратегия учи децата по какъв начин да употребяват технологиите, с цел да основават разнообразни неща – игри, да програмират, да позволяват избрани проблеми. "

" Държавните институции са повече от прелестни ", декларира още тя. " Аз, за разлика от доста хора в НПО-сектора, мога да кажа единствено хубави неща за министерството на образованието, за националния учебен инспекторат, за кметовете по региони. Това, което липсва към момента, е устойчива тактика за целенасочена смяна. Защото с смяната на един зам.-министър или министър на образованието се трансформират и целите, което в действителност е проблем. За да се срещнем с всеки идващ и с цел да стартираме този диалог изначало, на нас ни лишава извънредно доста време, което е в ущърб на българските възпитаници. Това е казусът, не неналичието на воля, а неналичието на ясна и устойчива идея, която да се следва в продължение на 20-30-40 години. "

 Ивелина Атанасова (вляво) получава грамотата за един от 80-те най-хубави политически плана в Европа.
© Melanie Koravitsch, Innovation in Politics Award

Ивелина Атанасова (вляво) получава грамотата за един от 80-те най-хубави политически плана в Европа.

" Това, което би трябвало да създадем, е да променим просветителната система, тъй че не децата ни да придобият избран размер от познания, а да се научат да учат през целия си живот ", счита тя. " Всички ние би трябвало да свикнем, че нашето учене няма да свърши с 12 клас и университета. () Ние би трябвало да се учим да учим и в действителност това е казусът на актуалната просветителна система – тя към момента учи децата на доктрина, размер познания, вместо да ги учи на процеса образование и да ги научи на пълномощия като умения за работа в екип, нововъведения, креативност, връзка, умения и пълномощия да работиш в мултикултурна среда. Днес се срещаме в Берлин, тук има представители на 60 народи. Част от тях са емигрирали от 60 разнообразни страни. Това са 60 разнообразни култури. Аз не съм уверена, че българските деца са научени да съществуват в това общество. Едва приказваме британски, това би трябвало да си го признаем. В страни като Белгия и Франция деца на осем години знаят по 4 езика. Нашите в 5-ти, 6-ти, 8-ми клас едвам приказват британски, а PISA сподели, че и български не можем да приказваме. "

За идващите пет години тя си пожелава да има STEM клуб във всяко едно българско учебно заведение. Организацията има оферти за работа в Берлин, Брюксел, разисква и активност в Лондон. " На мен персонално ми е обидно, като българка ми е обидно, да получаваме международно самопризнание, само че да не можем да бъдем дейно работещи в личната си страна. "

Какви са тези награди

Целта на премията е да отличи най-хубавите практики в политиката в разнообразни европейски страни и да подтиква обмена на познания сред сътрудниците. " Вдъхновяваме се от иноваторите в политиката - без значение от това на какво равнище и от коя партия са част - които са показали смелостта да навлязат в нови територии и да реализират резултати ", споделят уредниците. Според тях загубата на доверие в политиката е непосредствена опасност за европейското общество.

Наградите имат осем категории: народна власт, работа, екология, човешки права, разцвет, общественост, качество на живот и цивилизация. Оценките на плановете се дават от жури от 1000 европейски жители, кандидатствали за позициите и определени на инцидентен принцип.

Институтът е формиран от " надпартийна група от елементарни жители " - измежду които бизнесмени, някогашни политически експерти, хора на изкуството, специалисти в рекламата и други дейни жители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР