Шест български банки се нареждат в Топ-100 на най-големите финансови

...
Шест български банки се нареждат в Топ-100 на най-големите финансови
Коментари Харесай

6 наши банки се наредиха в топ 100 за Централна и Източна Европа


Шест български банки се подреждат в Топ-100 на най-големите финансови институции в Централна и Източна Европа. ДСК, Първа капиталова банка и ОББ означават сериозен прогрес в ранглиста по отношение на предходната година. Тя е формирана от рейтинговата организация РИА Рейтинг по поръчка на водещия съветски финансов уебсайт Прайм.

Българските банки, които са включени в влиятелната ранглиста, са: „ УниКредит Булбанк “ – 42 място; ДСК – 57 място, Обединена българска банка – 69 място, Първа капиталова банка – 76 място, Пощенска банка – 88 място и клонът на „ Райфайзен “ в страната ни, който е на 91 място.

Родните банки усъвършенстват своите позиции по отношение на класацията от 2018 година Най-голям скок има при ОББ с цели 27 позиции нагоре. Тя е посочила най-хубавата динамичност измежду Топ-100 през 2018 година Нейните активи са нарастнали с 46% до 6,6 милиарда $. Около 90% от приръстът на активи на тази банка се изяснява с обединяването й с друга българска банка – Сибанк.

Значително усъвършенстват своите позиции в рейтинга ДСК и Първа капиталова банка, първата се изкачва с 10 места нагоре, а втората – с 6 места.

Данните за класацията са взети от обществената финансова отчетност на банките, статистическите бюлетини, други изявления на комерсиалните и централните банки. В проучването са оценени финансовите индикатори на банките от 14 страни: България, Беларус, Унгария, Казахстан, Латвия, Литва, Естония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Украйна и Чехия. В рейтинга са попаднали най-големите банки на 13 страни от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/. Минималният предел за влизане в класацията е 4,3 милиарда $ активи.

Сред стоте най-големи финансови институции в ЦИЕ има 28 съветски бани, 16 полски, 11 чешки и 10 маджарски. Непосредствено след тях петото място е разграничено от България и Румъния, като всяка от тези две страни е показана с по 6 банки.

Най-голямата банка в ЦИЕ при започване на 2019 година е съветската „ Сбербанк “, чиито активи към 1 януари 2019 година възлизат на 449 милиарда $. Втора по мярка на консолидираните активи е ВТБ с 212 милиарда $. В първата тройка влиза още една съветска банка „ Газпромбанк “ с активи 94 милиарда $.

В първата десетка влизат три полски банки /PKO Bank Polski, Santander Bank Polska и Bank Pekao/, две чешки /Česká spořitelna и ČSOB/ и една унгарска /OTP банк/. Най-голямата полска банка PKO Bank Polski е четвърта с активи от 86 милиарда $. Унгарската ОТП банк, която има в България ДСК, е на 8 място с активи от 52 милиарда $.

Всички страни са задоволително добре показани в класацията, имайки поради разликите посред им като население и размер на стопанските системи. За съпоставяне размерът на съветската стопанска система по паритет на покупателната дарба /БВП по ППС/ за 2018 година е 4,2 трилиона $, а общият размер на стопанските системи на останалите страни в рейтинга е 4,1 трилиона $. По тази причина не е учудващо, че съветските банки са заели първите три места. Икономиката на Полша е втора по размер с 1,2 трилиона $ Брутният вътрешен продукт. Закономерно тази страна е и втора по брой на банките в рейтинга. В първата тройка влиза Румъния, чийто Брутният вътрешен продукт за 2018 година възлиза на 0,52 трилиона $, само че страната е показана единствено от шест банки и е пета в класацията, като дели това място с България.

Ако съпоставяме по съответствие на размер на Брутният вътрешен продукт и брой на банките, България, Унгария, Чехия и Словакия имат добре развъртян финансов бранш.

Динамиката на активите на банките от ЦИЕ през 2018 година е умерено-негативна. По-конкретно, съвкупните активи на Топ-100 банки в доларово изражение са намалели с 1,5% до 2,25 трилиона $ към 1 януари 2019 година За съпоставяне, размерът на сумарните активи на Топ-100 банки е малко по-малък от активите на 9 най-голяма банка в света – БНП Париба. Следователно финансовата мощност на банките от Централна и Източна Европа, въпреки и забележителна, само че значително отстъпва на най-големите банки в света.

Основната причина за понижаване на сумарните активи на банките в рейтинга през 2018 година е валутното преоценяване поради отслабването на валутите на страните в класацията. Ако изключим валутните съмнения, тогава активите щяха да набъбнат с 11,9%. По страни максимален прираст на действителните активи се следи при съветските и българските банки. Активите на българските банки в национална валута са нарастнали с 13,2%. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР