Шерлок Холмс е описван като комбинация от учен, детектив и

...
Шерлок Холмс е описван като комбинация от учен, детектив и
Коментари Харесай

Зелената глетчерова мишка се движи – науката не може да отговори защо

Шерлок Холмс е описван като композиция от академик, детектив и постоянно се пробва да размени своето зелено пухено яке, направено от мистериозна зелена глетчерова мишка. Никога не пропуща да я загатва в своите истории. Това е една от многото странности на Шерлок Холмс в книгата на Артър Конан Дойл, само че и до през днешния ден има доста хора, които се замислят по отношение на това.

На първо място ще открием, че жителите на глетчерите в никакъв случай не са били мишки, прочее те в никакъв случай не са били животни. Това най-вероятно може да ви изненадва, само че фактът е подобен. Става въпрос за зелени кръгли мъхчета с размерите на тенис топка. Най-често тези растения ще се открият по глетчерите на Аляска, Исландия, елементи от Южна Америка и други.

Любопитно е, че това знамение прави възторг измежду учените по доста аргументи. На първо място това творение няма никаква логичност за оцеляване, събира се от вятъра, образува късчета прахуляк и органични следи, а по-късно се покрива със пласт плесен, с цел да се сътвори топката. Тази групировка на плесен не разрешава на топката да има пряк достъп до леда. Изненадващо или не, с времето стартират да повишват размера си и Шерлок ги назовава мишки, въпреки и да не са. В този ред на мисли е разумно, че се пробва да се отърве от своето палто, кой не би?

Нито едно растение не може да оцелее на леден климат, само че под мухъла има живот, което прави това преживяване още по-вълнуващо. Без никаква логичност и без никакви шансове за оцеляване, мишката се движи. Прави го доста постепенно с към 2.5 сантиметра дневно, само че го прави. Това е най-голямата загадка за тяхното оцеляване.

Отговорът не е в резултат напразно или наклоните, които могат да оказват помощ за придвижването, в случай че си мислите, че сте разгадали мистерията – грешите. Учените от целия свят не престават да търсят повода. Тим Бартоломеус и неговата брачна половинка Софи Гилбърт наблюдават придвижванията благодарение на цветни ленти, с цел да потвърдят, че има придвижване. Благодарение на това проучване излиза наяве, че зелените топки се движат и знаят къде желаят да отидат.

Те освен образуват ята, само че и могат да се похвалят с нещо като стадо. Двамата учени разгласяват информацията в изданието „ Полярна биология “ и демонстрират своето разобличаване. В самото издание споделят, че същите се образуват в нечистите зони на ледените повърхности, вършат топки и по-късно избират дирекция, в която да се насочат, като избират и посоката си.

Ситуацията става още по-интересна, когато разберем, че учените са разкрили, че мухълът защищава живото създание от слънчева светлина и не разрешава ледената вътрешност да се разтопи. Сякаш съществото се е обкръжило с лед и живее доста уютно. Постоянното придвижване не разрешава една част да остане на слънце и по-късно да изсъхне, което подсказва, че мишката на практика има някаква логичност на битие, само че не може да се изясни.

Никой няма даже визия по какъв начин тъкмо се събира едно стадо, само че Бартоломей счита да проверява тази концепция в идващите години. Открива, че зелената топка има една по-дебела страна и една по-слаба. Така може да се завърта в една посока. В бъдеще са готови камери, които да снимат всичко по един кадър на 2-3 секунди, с цел да могат да наблюдават придвижването за по-дълги интервали от време, наблюдавайки глетчерите.

Информацията от едно такова проучване може да даде повече светлина на арктическата еко система и може би да изясни загубата на глетчери през годините. Най-странното е, че това знамение изплува на повърхността денем, а през нощта потъва във вода. Не знаем дали Шерлок Холмс в действителност е съумял да продаде своето особено палто, само че в този момент най-малко разбираме шегата. Възможно е да го е оставил на едно място и след няколко години да е стигнало до входната врата.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР