Шерлок Холмс е литературен герой от книгите на Артър Конан

...
Шерлок Холмс е литературен герой от книгите на Артър Конан
Коментари Харесай

В Лондон е открит музей на Шерлок Холмс

Шерлок Холмс е книжовен воин от книгите на Артър Конан Дойл. Фигурата на Шерлок Холмс се появява в 56 описа и 4 романа, написани в интервала 1887 – 1927 година. В множеството от разказите Шерлок Холмс взе участие като съветващ детектив, който оказва помощ на търсещи от него клиенти или подкрепя полицията в лицето на контрольор Лестрейд. При това Шерлок Холмс е разказан като цялостна диаметралност на тогавашната полиция, която постоянно е затруднена да разкрие закононарушенията. Той работи дедуктивно, постоянно без да напуща дома си и разкрива изненадващо огромен % от случаите.
Негов пръв асистент в следствията е доктор Джон Уотсън, армейски доктор, завърнал се от работа в Афганистан. Приятелството на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън стартира, когато през 1881 година Уотсън става съквартирант на Холмс на улица Бейкър Стрийт 221Б. Тази начална история Артър Конан Дойл разказва в романа Етюд в алено. Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите излиза наяве, че Уотсън написа и разгласява историите за своя другар.
Фигурата на Холмс създателят построява в течение на разказите като студена, точна и лишена от страсти. Всяко деяние на Холмс се управлява от здравия разсъдък. Често Холмс бива сравняван с машина. Въпреки това на моменти създателят придава на героя си и типични човешки качества – неспокойствие, боязън, угризения. Шерлок Холмс постоянно свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула, само че типичната форма на лулата, с която през днешния ден е рисуван, не е разказана на никое място в разказите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР