Шер е родена на 20 май 1946 г. в малкото

...
Шер е родена на 20 май 1946 г. в малкото
Коментари Харесай

Честит рожден ден на легендарната Шер - на 73 и неудържима!

Шер е родена на 20 май 1946 година в дребното градче Ел Сентро – Калифорния. Нейното същинско име е Шерилин ла Пиер Саркисян, тя има арменски генезис по бащина линия, a майка ѝ e полуфранцузойка-полуиндианкa.

Когато Шер е още напълно дребна, татко ѝ напуща фамилията, оставяйки майка ѝ, Джорджия Холт, неуспяла актриса, да се грижи сама за Шерилин. По-късно вършат няколко опита да се съберат и да запазят фамилията си, само че безрезултатно.

Вижте трансформациите на Шер през годините ТУК >>>

Изпълненият със пристрастености плевел живот на родителите ѝ, в композиция с горещата индианско-арменска кръв, която тече във вените на скандалната певица, не могат да не се отразят на характера ѝ. Едва на 16 години Шер напуща учебно заведение и отпътува дружно с другарка за Лос Анджелис, с цел да си търси шанса и изпълнена с фантазии да покори Холивуд.

Амбициозната провинциалистка се влюбва в 27-годишния музикант и композитор Салваторе Боно – Сони, за който по-късно се омъжва. От този брак през 1969 година се ражда щерка им Честити. Скоро след развода си със Сони Шер се омъжва още веднъж за едно от „ неприятните момчета” на рокендрола – Грег Олман, от който има наследник – Илайджа.

В персонален проект рок кралицата не е изключително щастлива. Публичното анонсиране на хомосексуалността на щерка ѝ Честити се трансформира в драма, а гибелта на първата ѝ обич – Сони Боно, надълбоко я разстройва.

Вижте трансформациите на Шер през годините ТУК >>>

Днес, навлязла към този момент в седемдесетото десетилетие от своя живот, Шер продължава да е все по този начин ослепителна. Тя не желае да се помири с разрушителното въздействие на времето и съумява да резервира хубостта си с цената на доста пластични интервенции.

 Getty/Images

Кариерата на Шер стартира през 60-те години на предишния век, когато ориста я среща със Сони – музикант и политик. Той стартира да я употребява като беквокалистка, а скоро продуцира и сингъл за нея – „ Ringo I Love You “. Парчето обаче не оставя никакви следи.

Скоро Шер и Сони стартират да се изявяват като дует, изначало под името Сизър и Клио (Цезар и Клеопатра), и бързо записват няколко песни, които по този начин и не носят стремежи триумф. В края на 1964 Шер (тогава още под името Шерилин) подписва контракт със звукозаписната компания Liberty Records, а Сони играе ролята на продуцент.

Песента „ Dream Baby “ е харесана от радиостанциите и скоро става местен шлагер. Месец по-късно Сони и Шер подписват контракт с Reprise Records и осъществят първия си сингъл – „ Baby Don’t Gо “. Песента бързо става огромен шлагер в Лос Анджелис, след което двамата още веднъж сменят компанията и се трансферират в Atlantic Records.

 Шер Getty

През април 1965 първият им запис за новите издатели – „ Just You, “ стига до 20-о място в класациите. Това е началото на триумфите за дуото, само че в това време Шер продължава да записва независимо и с Imperial Records. Същата година Сони и Шер доближават върха на известността си. Песента им „ I Got You Babe “ сполучливо се конкурира даже и с осъществяванията на Beatles и Елвис Пресли.

Вижте трансформациите на Шер през годините ТУК >>>

Двамата имат лично едночасово комедийно телевизионно шоу-вариете “Часът на комедията със Сони и Шер”, където описват за това, което ги събира дружно, като сипят смешки и закачки от ефира. Шоуто се разпада след развода им през 1975 година По-късно Шер се връща към малкия екран, с цел да стартира лично предаване, само че продукцията по този начин и не реализира огромен триумф.

След като се реалокира в Ню Йорк, Шер потвърждава своя гений и като актриса. Тя получава номинации за „ Оскар” и „ Златен глобус “ за кино лентата „ Silkwood “, а на фестивала в Кан през 1983 година печели премия за най-хубава актриса за ролята си във кино лентата “Маска”.

 Шер Getty

През 1985 година e удостоена с „ Оскар” и „ Златен глобус” за кино лентата “Лунатици”. През 1989 година излиза албумът ѝ „ Heart of Stone “, в който са включени паметните песни „ If I Could Turn Back Time “ и „ Just Like Jessie James “. Рок дамата още веднъж оглавява класациите със сингъла „ The Shoop Shoop Song “ от кино лентата “Сирени”. През 1991 година излиза албумът „ Love Hurts “, а през 1995 година – суперуспешната продукция „ It’s a Mans World “, в която са включени хитовите части „ Walking in Memphis “ и „ One by One “.

Шер дебютира като режисьор през 1996 година с кино лентата “Ако стените можеха да говорят” и продължава да се снима в извънредно завладяващи продукции като “Чай с Мусолини” и “Закуска”.

 Getty/Guliver

За да потвърди на себе си и на останалите, че е родена актриса, Шер посвещава огромна част от 80-те години точно на своята актьорска кариера. Началото е с приетата й роля в режисираната от Робърт Олтман бродуейска пиеса „ Come back to the five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean “ (която повтаря и в последвалата кино версия).

Впечатлява рецензия и аудитория с дълбоки и осезаеми осъществявания през 1983 година в Silkwood, Маската, „ Вещиците от Ийстуик “ и „ Лунатици “. За последния тя печели Оскар през 1987 година в категорията за „ Най-добра актриса”.

 Getty/Images

Прави темпераментна интерпретация на шлагера на Бети Евърет от 1964 „ The Shoop Shoop Song (It’s In His Kiss) “ за саундтрака на „ Русалки “ от 1990 година, в който си партнира с Уинона Райдър и Кристина Ричи.

Шер се изтощава прочувствено и физически. Хроничната ѝ отмалялост я кара да се отдръпна за известно време от общественото пространство. През 1998 година тя изгрява с нова мощ върху небосклона с албума „ Believe “. Той отбелязва нов връх за Шер с шлагери като едноименния „ Believe “, „ Strong Enough “ и „ Dove L’Amore “, последван от „ Living Proof “ – сингъли, завладели всички международни клубни подиуми. Това популярно завръщане, повлияно дали от потребността от обществено внимание, или от гибелта на някогашния ѝ брачен партньор и дълготраен другар, я изстрелва още веднъж до висините на кариерата ѝ.

 Getty/Images

Шер умее доста добре да сортира песните си и знае по какъв начин да ги извършва с прочувствена мощ – това го потвърждават многото ѝ записани сингли и албуми. Човек не може да сбърка присъщия ѝ тембър.

Освен вокални качества и имидж на звезда от международна големина, тя показва забележителна устойчивост и дарба за акомодация, които са ѝ разрешили да направи доста шлагери в разнообразни интервали и десетилетия, а в това време съумява да свети и в други креативен полета като киното и модата.

Среа последните ѝ изяви пред камера са филмите „ Бурлеска “ (2010 г.) и „ Mamma Mia: Отново дружно “ (2018 г.).

Вижте трансформациите на Шер през годините ТУК >>>

Редактор: Росица Костадинова

 Шер със своята майка Джорджия Холт, Лос Анджелис, ноември 2010 година Getty/Guliver

Вижте трансформациите на Шер през годините ТУК >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР