Шенген си остава утопияУправлението Социалдемократическа партия (СДП) – Алианс на

...
Шенген си остава утопияУправлението Социалдемократическа партия (СДП) – Алианс на
Коментари Харесай

Румъния и Докладът

Шенген си остава химера


Управлението Социалдемократическа партия (СДП) – Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) – Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе, смъкна защитния й колан и я блокира в спешната лента на Европейски Съюз. В същото време България прави все по-уверени стъпки към твърдото ядро на Европейски Съюз и реализира победи на значими стадии.

Нашата страна рискува да се изолира и да се откъсне по жесток метод от Западна Европа тъкмо преди да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз. Единствената добра вест, в случай че можем да кажем по този начин, е, че още не сме попаднали в една лодка с Полша и Унгария.

Докладът по Механизма за съдействие и инспекция (МСП), най-острият до момента, събра всички алармени сигнали, дадени през последните две години от Европейската комисия, Венецианската комисия, Европейския парламент и Групата страни против корупцията (ГРЕКО).

Заключението е доста просто: Европейски Съюз желае от държавното управление и Народното събрание на Румъния да спрат всички законодателни ходове, които засягат независимостта на правосъдната система, върховенството на закона и правовата страна. Вторник, 13 ноември, ще остане в историята на Румъния като деня, в който нашата страна се отдалечи от Европа.

България извлече оптимални изгоди от Председателството на Съвета на Европейски Съюз. От вероятността на поемането на председателството на Европейски Съюз, позитивният избор в Европейския парламент за резолюцията по адрес на Румъния за неспазване на правовата страна е пагубен. Управлението СДП-АЛДЕ-ДСУР на процедура беше изолирано в Европейски Съюз, въпреки да не се слага въпросът за активиране на член 7.

България от своя страна имаше председателство с доста положителни резултати отпред на Европейски Съюз. Освен подкрепянето на амбициозни цели като консолидираното в Европейски Съюз на Западните Балкани, съседите на юг от Дунава се приближиха доста и досега на присъединение към Шенген. А пък при нас министърът, отговарящ за подготовката и техническата съгласуваност по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, подаде оставка след спорове в партията, а присъединението към Шенген сега наподобява като химера!

Превод Българска телеграфна агенция, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР