Схемите за подкрепа трябва да насърчават гъвкавост и да помогнат

...
Схемите за подкрепа трябва да насърчават гъвкавост и да помогнат
Коментари Харесай

Правителствата ще трябва да освободят и пазара на труда

Схемите за поддръжка би трябвало да предизвикват еластичност и да оказват помощ на хората да си намерят нова работа

© Цветелина Белутова Правителствата в никакъв случай до момента не са изграждали обществени защитни мрежи от калибъра на основаните поради пандемията от COVID-19. Във Англия по-голямата част от заплащането на чиновниците в насилствен отпуск идва от страната, която харчи повече за това, в сравнение с за опазване на здравето. Във Франция държавното управление добавя заплатите на болшинството от работещите в частния бранш, чието работно време е било понижено. Съединени американски щати усилиха помощите за безработните с 600 $ на човек на седмица, което съвсем утроява междинното за безработица в страната. От март там са подадени зашеметяващите към 34 млн. заявки за подобен вид държавна поддръжка. Германия и Япония също укрепиха схемите за дотации за служащи в неплатен или непълен неплатен отпуск.
Все по-вероятно наподобява стопанските системи да останат вечно изменени
Замяната на изгубени доходи предотврати страдалчество и раздробяване на стопанските системи и обезпечи социална поддръжка за ограниченията за обществено разграничаване. Правителствата въпреки всичко обаче би трябвало да приготвят екзит тактика освен от блокадите, само че и от изключителните си политики. Те не могат да заместват частните доходи безпределно. Ако сегашните прехвърляния продължат прекомерно дълго, ще се окажат унищожително скъпи и ще попречат на пазарите на труда да се приспособяват към новия метод на живот поради пандемията.

Много от днешните схеми отразяват концепцията, че стопанските системи би трябвало да бъдат напълно замразени, с цел да може да бъдат съживени невредими, когато рецесията утихне. Вместо това наподобява все по-вероятно стопанските системи да останат вечно изменени. Потребителите може да излязат от блокадите с нови привички и страхове от тълпи, може да харчат по-малко за заведения за хранене, кино и пътувания и повече за доставки, усъвършенствания на дома и видеострийминг. Служителите може разбираемо да изискат по-високи заплати в някои действия като строителство или разфасоване на месо, които допускат работа един до друг с други хора. А на промишлености, обезкръвени от имигрантска работна ръка поради по-строгия надзор на границите, може да им се наложи да привлекат повече локални. Четири от 10 американски работни места, изгубени поради пандемията, няма да се възстановят съгласно изследване, основано на въпросници, исторически закономерности и сигнали от фондовите тържища. Три от 10 брутни изгубени работни места към този момент са наваксани от ново наемане.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нужните акомодации няма да се случат, до момента в който страната заплаща на служащите да чакат остарялата им работа да се завърне, а постоянно им се заплаща и повече, в сравнение с са получавали. В Съединени американски щати към три четвърти от получателите на помощи за безработни в този момент взимат повече, в сравнение с са изкарвали на работа. Това притъпява тласъците да потърсят нова работа. Ако поддръжката обаче се отреже внезапно, легиони безработни ще бъдат оставени да се оправят сами в брутални условия, изключително в Съединени американски щати със слабата им обществена система.

Правителствата затова са изправени пред сложна за балансиране задача: в случай че отдръпват поддръжката прекомерно бързо, доста хора ще пострадат; в случай че я отдръпват прекомерно късно, стопанската система ще закостенее. Правилно би било поддръжката да остане в действие само в секторите, които държавните управления държат затворени принудително. Когато на магазините, заведенията за хранене и кината им бъде позволено да отворят, пазарът ще реши дали имат бъдеще. Тези сигнали не трябва да бъдат пренебрегнати дълго.

Схемите също по този начин би трябвало да предизвикват еластичност. На бездействащите служащи би трябвало да им бъде позволено да се завърнат в фирмите си на повърхностен работен ден и да се употребяват повече схеми, които оферират помощ и въз основата на изгубени работни часове, а освен на изгубени работни места. По тези схеми не трябва да се заплаща толкоз доста, че да се обезкуражи търсенето на претовареност на цялостен работен ден.

Правителствата би трябвало и да оказват помощ на хората да си намерят нова работа. Това значи да се ускори поддръжката за образование, да се отстранен бариерите пред опциите като ненужни правила за лицензиране и да се понижат налозите върху заплатите, с цел да се подтиква наемането. Както и в естествени времена, държавните управления не трябва да застават на пътя на икономическата смяна. Те би трябвало да смажат колелата на смяната, до момента в който оферират помощ на тези, които изостават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР