Шеметната кариерна въртележка на бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)

...
Шеметната кариерна въртележка на бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)
Коментари Харесай

Как управляващите замитат Апартаментгейт

Шеметната кариерна въртележка на някогашния началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев още веднъж сложи въпроса до каква степен стигна абсурдът Апартаментгейт, който разклати ръководещото болшинство по невиждан метод, и каква е ориста на останалите герои в него, написа Сега. Лавината от публикации за закупени на ниска цена първокласни парцели от мощните на деня повлече след себе си серия от оставки.

Скандалът увеличи внезапно чувствителността на обществото към тематиката за корупцията по високите етажи на властта и докара до куп инспекции на данъчни, прокуратура, антикорупционна комисия. От излезлите досега резултати по инспекциите излиза наяве, че никой не се престарава да търси доказателства за главното подозрение - фиктивно занижени цени на пазаруваните парцели, неспособност за доказване на средствата за такива първокласни покупки и/или употребени ценови привилегии при сключването на покупко-продажбите.

Кои въпроси не престават да стоят без отговор по завършилите към този момент инспекции?

Владислав Горанов, финансов министър


Стана обект на инспекция от КПКОНПИ след получен сигнал, че живее безплатно в жилище от 180 кв. м, благосъстоятелност на кръстника му - предприемача Иван Сариев, и е назначил във финансовото министерство сина на Сариев - Христо. Проверен бе и сигнал за посещавана от Горанов първокласна вила, благосъстоятелност на брачната половинка на Сариев. КПКОНПИ реши, че няма спор на ползи, тъй като в нито един миг Горанов не е злоупотребил с пълномощия в интерес на семейство Сариеви.

Интересното е, че прокуратурата, по чието разпореждане КПКОНПИ извърши инспекция на Горанов, не бърза да завърши производството против него. Делото е трансферирано в спецпрокуратурата и оттова изрично отхвърлиха да оповестят пред "Сега " за какво се бави, какви дейности се правят по него и по кое време ще бъде завършено.

Не може да не се означи и фактът, че първо КПКОНПИ, ръководена от Пламен Георгиев, оправда финансовия министър за живеенето чартърен без пари, а по-късно подчинената на МФ Национална агенция за приходите не откри никакви нарушавания при приходите на Пламен Георгиев.

В аргументацията на КПКОНПИ зеят две огромни дупки. Комисията е изследвала единствено една линия в възможна връзка сред Горанов и Сариеви - дали компаниите на кръстника са взели участие в публични поръчки, възлагани от финансовото министерство и подчинените му Национална агенция за приходите, Агенция "Митници ", АДФИ, АОП, ДКХ, ИА "Одит на средствата от Европейския съюз " и Национален компенсационен жилищен фонд. Не е открито посочените сдружения - 13 на брой, да са взимали присъединяване в поръчки с тези възложители. Проверката обаче въобще не се занимава с данъчно-осигурителния надзор върху компаниите на Сариев и липсата/наличието на инспекции и проверки за тях. Тук възможна директна интервенция на Горанов мъчно би се потвърдила, само че най-малко от кумова срама този проблем трябваше да бъде коментиран.

КПКОНПИ съществено си е замълчала и за назначението на сина на Иван Сариев - Христо, в Министерство на финансите. От решението излиза наяве, че той е назначен като „ младши специалист “ в дирекция „ Икономическа и финансова политика “, отдел „ Институционално юридически “, по заменяне на командирован за 4 година в Брюксел чиновник. За назначението му не е извършен конкурс - като КПКОНПИ категорично акцентира, че това е законово разрешено при наемане на чиновници по заменяне - член 15 от Закона за държавния чиновник. В случая са любопитни най-малко три въпроса, които комисията не е задала - за какво за длъжността въпреки всичко не е разгласен конкурс, каквато процедура МФ има даже при постовете по заменяне, по какъв метод Христо Сариев е схванал за тази позиция по заменяне и по какъв начин е съумял да стигне до персонално събеседване с шефа на отдела в МФ, с цел да я убеди, че е най-подходящият претендент.

Справка в уеб страницата на МФ демонстрира, че практиката на министерството е да пуска състезания даже за постове по заменяне - да вземем за пример разгласен на 11 февруари 2014 година конкурс за младши специалист по заменяне в отдел "Контрол и нередности " или разгласен на 15 октомври 2015 година конкурс по заменяне за държавен специалист в отдел "Национални тактики и стратегии за развиване ". Христо Сариев е назначен на 9 февруари 2015 година Самият Горанов твърди, че никой от фамилията не го е търсил за подпомагане и единствено е получил докладна бележка от шефката на отдела с предложение за назначението на Христо. Тя била провела прелиминарен диалог с него и открила, че има професионална подготовка, доста по-висока от условията за заемане на длъжността младши специалист. КПКОНПИ е приела това пояснение и е открила, че Сариев-младши е вземал съизмерима с останалите младши специалисти заплата. Той не се явява обвързвано лице с Горанов по формалната линия на закона и по тази причина нямало спор на ползи.

Цецка Цачева, някогашен правосъден министър

Решението, с което КПКОНПИ не откри спор на ползи при някогашния правосъден министър Цецка Цачева, е измежду най-проблемните. През юли 2018 година Цачева закупува жилище от близо 200 кв. м и гараж в столичния квартал "Изток " в първокласната постройка на "Артекс " "Вселена " при цена от 138 001 евро, или към 630 евро на кв.м. После се оказа, че по договорката отвън цената в нотариалния акт е уговорено да се доплатят още 110 400 евро. В същото време Народното събрание е приел корекция в Закона за устройство на територията, от която се е облагодетелствала "Артекс " за противоречивия небостъргач "Златен век " в "Лозенец ".

Коментар:

В решението за Цачева има изначална основна неточност, открита от "Свободна Европа ". Според КПКОНПИ Цачева е гласувала "за " поправката, а съгласно стенограмите и разпечатките от Народното събрание тя въобще не е взела участие във вота. Ако Цачева не е гласувала, целият следващ разбор в решението на КПКОНПИ става непотребен, тъй като тя в действителност не е упражнила пълномощие по работа - най-малкото не по този метод. КПКОНПИ обаче е навлязла в дълъг и противоречив разбор на законовите промени в Закон за устройство на територията. Комисията повтаря версията на ръководещите, че измененията нямат ретроактивно деяние и не облагодетелстват "Артекс ". Преди броени дни Административният съд в София отсъди тъкмо противоположното - че проблематичните промени в Закон за устройство на територията облагодетелстват "Артекс " и след приемането им валидността на разрешенията за градеж на здания второкласен, в това число небостъргача "Златен век ", се удължава от 5 на 10 години.

И втората линия на обосновка, с която КПКОНПИ отсъжда, че цената на жилището на Цачева не е
ниска, е проблематична. КПКОНПИ въобще не разяснява метода, по който е договаряно в допълнение заплащане отвън формалната цена по договорката. Това при всички случаи води до неплащане в цялостен размер на дължимите такси и налози по договорката. В решението не се конкретизира и по кое време тъкмо Цачева и компанията са се договорили за доплащането от 110 400 евро. КПКОНПИ сумира двете цифри и взема решение, че крайната цена от 248 000 евро не е ниска. Комисията не дава съответни образци, с цел да потвърди това изказване, а единствено акцентира, че при "евентуални " съпоставения с цените на други парцели следва да се има поради, че жилището е купувано на зелено, като договорът е подписан още преди акт 14, и този риск обуславя по-ниската цена. Условната форма навежда на мисълта, че самата КПКОНПИ не си е направила труда да прави съпоставения.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР