Схемата за сдобиване с фалшив ТЕЛК съдържа няколко етапа. Етап

...
Схемата за сдобиване с фалшив ТЕЛК съдържа няколко етапа. Етап
Коментари Харесай

Как се случва издаването на фалшиви решения от ТЕЛК

Схемата за сдобиване с подправен ТЕЛК съдържа няколко стадия. Етап 1: Посредник, който урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. Етап 2: Първоначални етапни епикризи с подправени диагнози, щемпел и автограф на лекари от кръга на медиатора. Етап 3: Издаване на направление за още проучвания от персонален доктор влизащ в кръга на медиатора. Етап 4: Организирано от медиатора приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите. Етап 5: Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК – комисия. Етап 6: Посредникът среща авансово здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, с цел да знаят кой е. Това демонстрират резултатите от журналистическо следствие на Нова телевизия, осъществено със скрита камера. 
Резултатът от съответния опит е 35% неработоспособност за здрав човек. Макар в тази ситуация тези проценти да не надвишават 50 и да не допускат инвалидна пенсия, схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, настояват лекари, пациенти и други осведомени със схемите, поискали анонимност.
Следващият стадий е явяване пред ТЕЛК–комисията и издаване на решение за % на неработоспособност.
" Фалшивите диагнози и изписванията на медикаменти от пусто в празно са забележимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас ", счита юрист Георги Коев – който в това време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното държание на лекари от самите комисии, определящи процентите неработоспособност, оставя минимум следи по веригата.
" Каквито и документи да поискате от един незаконно надъхан човек, той ще се достави против пари с тях, ще ги показа на комисията и тя няма да може да ревизира дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, тъй като не са ги съставили те. тъй като правят една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на продуктивност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да вървят на стотиците опашки и гишета да се доставят с нужните документи. Това нямаше да бъде допустимо да се случва по този начин в случай че ги преглеждаха в един обединен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не правят експертно оценъчна активност на здравословното положение на лицето, на което се отпуска помощ ", изясни още юристът.
Формалната чиновническа функционалност на ТЕЛК-комисиите е измежду аргументите, както за злоупотреби и корупция, по този начин и за неправда към същински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това настояват и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от недобросъвестните лекари.
" Мисля, че най-сетне би трябвало да се сътвори опция за справедлива преценка на здравословното положение на българските жители. това може да се реализира. Не може единствено на лекарите, които вземат участие в тоя развой да се вменява виновност. те не всички са такива. приказваме за дребен %. дано да се съгласим това. никога, той не е голям " разяснява доктор Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.
Че системата ТЕЛК у нас поражда проблеми за същинските болните, споделя и Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и ръководител на съдружие „ Синдром на Даун в България ”. Според нея, с признатите от година ограничения за утежняване на изискванията при приемане на % неработоспособност децата с Даун не могат да получават помощи.
От БЛС споделят, че очевидно нещо не е доизмислено, откакто ощетени се оказват фактически болните хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР