Схемата за подпомагане на заетостта 60/40 може да продължи да

...
Схемата за подпомагане на заетостта 60/40 може да продължи да
Коментари Харесай

80/20 ще стане схемата 60/40 за работещи в туризма и транспорта


Схемата за подкрепяне на заетостта 60/40 може да продължи да работи и след 1 юли, само че с промени, които разрешават включване на повече браншове и подкрепяне на някои от тях в по-голям размер.

Това ще е допустимо при получено утвърждение от Европейската комисия, стана ясно през вчерашния ден при разискването от тристранния съвет на смяна в Постановление № 55 и на секторни ограничения за стимулиране на стопанската система. Голяма част от тях получиха поддръжка от обществените сътрудници и са минали през утвърждението на отрасловите препоръки за тристранно съдействие. Очаква се финално изговаряне и от държавното управление.

Сред импортираните оферти за мярката 60/40, получили утвърждение от обществените сътрудници, е на КНСБ - за секторите „ Туризъм “ и „ Транспорт “ тя да бъде трансформирана в 80/20, като включва и новоназначени служащи. Мотивът е, че тези два бранша са директно наранени от въведеното изключително състояние и се нуждаят от по-съществена държавна поддръжка.

КНСБ предлага още към икономическите действия, които могат да вземат участие в схемата, да бъде прибавен и бранш „ Селско стопанство “. Това получи единомислеща поддръжка от обществените сътрудници. За да се реализа е нужна нотификация от Европейска комисия. Предложението, инициирано от Федерацията на самостоятелните федерации от земеделието към КНСБ, е вследствие на наблюдения и сигнали за мощно наранени сектори като развъждане на прасета, горско и рибно стопанство. При тях, изключително в селските региони, избрани категории служащи са с прекратена активност и е нужна отплата за опазване на заетостта им.

За секторите „ Туризъм “ и „ Транспорт “, които са измежду най-засегнатите в рецесията, обществените сътрудници поддържаха и следните оферти на КНСБ:

Директно финансиране на работодатели от хотелиерския и туроператорския бизнес (средни и огромни компании с финансови затруднения) на база писмено потвърдени вреди и платените налози към страната. Мотивът е, че мярката ще има бърз резултат при стартирането на туристическия сезон. Секторът генерира 13% от Брутният вътрешен продукт.

Пренасочване на товарния трафик към железопътния превоз и основаване на зелени железопътни коридори. Паралелно  това би трябвало да се реализира и във връзка с водния и въздушния превоз.

Безвъзмездно целево финансиране за всички оператори, извършващи публичен транспорт на пасажери по време на изключителното състояние. Градски пътен и железопътен превоз, общинските транспортни оператори и " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД генерират големи загуби, с цел да поддържат транспортната услуга за жителите при характерните условия и са съществено наранени от подхванатите ограничения по отношение на въведеното изключително състояние.

За да се подтиква бързото излизане от рецесията, обществените сътрудници утвърдиха и следните ограничения, препоръчани от КНСБ и ориентирани към значими за стопанската система браншове:

Максимално ускорение на разплащанията за осъществени публични поръчки от строителния и индустриалния бранш.

По тази мярка има обща позиция на ФНСС към КНСБ и Федерация „ Строителство, промишленост и водоснабдяване ” -  КТ „ Подкрепа ”. Тя ще способства за повишение на финансовата непоклатимост в процеса на възобновяване от рецесията, за стимулиране на капиталовата интензивност и понижаване на междуфирмената задлъжнялост.

Осъществяване на публични поръчки за инфраструктурни планове и планове за енергийна успеваемост, съобразени с капиталовата стратегия по осъществяването на Стратегията 2030 и за постигането на амбициозните цели на Зелената договорка на Европейски Съюз.

И тази мярка е инициирана от ФНСС към КНСБ и Федерация „ Строителство, промишленост и водоснабдяване ” -  КТ „ Подкрепа ”. Мотивът е, че Европейска комисия поставя необикновен акцент върху ролята на публичните поръчки в интервала на възобновяване след рецесията. Мащабни инфраструктурни планове ще обезпечат спомагателна претовареност и напредък в стопанската система като цяло посредством построяването на нова и съвременна индустриална, пътна, комункационна, обществена и жилищна инфраструктура.

Осигуряване на целево финансиране на планове за саниране на жилища и енергийна успеваемост при независимост за кандидатстване, външно финансиране от европейски стратегии и наложително присъединяване (съфинансиране в рационални размери) от претендентите за включване.

По предлагането има обща позиция на ФНСС към КНСБ и Федерация „ Строителство, промишленост и водоснабдяване ”- КТ „ Подкрепа ”. Аргументът е, че мярката ще има позитивен резултат освен в региона на енергийната успеваемост, само че и в повишение на заетостта и приходите, възстановяване на обществената среда и изискванията на живот на популацията. Подобреният достъп и съфинансирането ще допринесат за по-голяма бистрота на мярката и надзор върху качеството на осъществяване.

Да се възвръщат непреките разноски от въглеродни излъчвания на енергоинтензивните промишлености.

Предложението е направено от Структурни фондове Металици. Споделено е в обща позиция с БАМИ.  Компенсирането на  разноските за високата цена на електрическата енергия,  заради глобите за парникови газове на електропроизводителите, е от предпочитан интерес.

Актуализиране на позицията на България във връзка с амбициозните цели на „ Зелената договорка “ и системата за търговия с излъчвания.

Да се отсрочи смяната на контролираните цени и идващият регулаторен интервал да стартира от 1 септември 2020 година

Тази мярка ще даде опция за изчерпателен и справедлив финансово-технически разбор на всички последици от изключителното състояние и икономическата рецесия върху енергийните предприятия, както и за реализиране на към този момент оповестени планове за промени на енергийния пазар и за въвеждане на ограничения за поддръжка на индустриални консуматори. Отлагането на ценовото решение за 2020-2021 година ще понижи рисковете за неподходящо финансово влияние за потребителите на свободен пазар и за главните генериращи сдружения у нас, само че няма да се отрази отрицателно за потребителите на контролиран пазар.

Финансово застраховане на разноски на задължените лица по Закона за енергийна успеваемост по линия на стратегиите за излизане от икономическата рецесия.

Прилагането на плануваните ограничения за енергийна успеваемост, които изискват обилни вложения както от енергийни сдружения, по този начин и от крайни консуматори, следва да се преразгледат, като се отразят резултатите от изключителното състояние. Същевременно, за реализиране на резултати в региона на енергийната успеваемост, е добре да се предложи взаимното им използване дружно с ограниченията за финансово подкрепяне след рецесията, кето ще облекчи финансовата тежест за задължените лица.

КНСБ предлага още да отпадне внасянето на дължими месечни вноски от приходите на енергийните предприятия във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС). Те са 5 на 100 от продадената електрическа сила, услугите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ.

Така мярка все още не среща утвърждението на всички работодателски организации, само че и по нея се върви към консенсус. Водят се интензивни договаряния с Министерството на енергетиката и има схващане за нуждата и значимостта й.

Според КНСБ е нецелесъобразно предприятия от енергийния бранш, които не образуват облага, да бъдат облагани с спомагателни разноски. Припомняме, че фондът бе основан за финансово стабилизиране на българския електроенергиен бранш посредством съкращаване на настоящия недостиг в НЕК. За първото тримесечие на 2020 година НЕК излиза на облага, а приходите във Фонда от продажба на излъчвания доста надвишават постъпленията от други пера, в това число и на тези по чл.36е от ЗЕ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР