Схема за източване на фонд „Държавно обществено осигуряване“ пресякоха при

...
Схема за източване на фонд „Държавно обществено осигуряване“ пресякоха при
Коментари Харесай

Лекар и бизнесмен източили 130 000 лв. от НОИ с фалшиви болнични

Схема за източване на фонд „ Държавно публично обезпечаване “ пресякоха при взаимна акция ОДМВР-Пловдив и районната прокуратура в града. Председател на ортопедична лекарска комисия е с обвиняване за това, че е позволил издаването на десетки фиктивни болнични на чиновници на „ куха “ компания, при което е била позволена вреда за огромна сума.

На конференция наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов изясни, че лице от Харманли е записало компания със чиновници на оптимален застрахователен приход, съобщи бТВ. Става дума за хора от цялата страна, които досега са правили нискоквалифициран труд и на които било обещавано, че ще бъдат ангажирани в строителни планове. Според свидетелски показания след назначението на чиновниците притежателят на сдружението се срещнал с пловдивския доктор и почнало издаването на болнични за оптимален период. Парите през микросметки стигали до контролиращия компанията.

„ Категорично е потвърдено, че никой не е ходил на обзор. Болничните са издавани на конвейер. Според още един от очевидците това е било „ построен стандарт на работа на тази лекарска комисия “, която работи от 2004 – 2005 година По думите на очевидец е по-трудно да си изкараш карта за градския превоз, в сравнение с болничен в тази комисия “, добави обвинителят.

Междувременно компанията не е внасяла осигуровки и дължи на ДОО 60 000 лева, няма дори данни, че чиновниците са получавали хонорари. Общата вреда, която е инкриминирана по делото, е за над 36 000 лева от чиновниците. Отделно, притежателят на компанията е получил от разнообразни комисии болнични за 54 000 лева, като има и още една компания, чиято активност също се ревизира. „ Единственото му занятие е да получава болнични. Упражнявал е специалността „ Болен “, разяснява прокурор Пехвливанов.

Очакването е, че общата щета за бюджета на Национален осигурителен институт е в размер на доста над 100 000 лева

Мъжът все още се укрива и е разгласен за национално търсене. Председателят на комисията е бил задържан през вчерашния ден и пуснат под 30 000 лева гаранция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР