Схема, подобна на тази, която Русия използва за получаване на

...
Схема, подобна на тази, която Русия използва за получаване на
Коментари Харесай

Русия обясняви как ще плати дълговете си

Схема, сходна на тази, която Русия употребява за приемане на задгранични заплащания за естествения си газ, ще бъде употребена за обслужване на държавния й дълг, изяснява министърът на финансите Антон Силуанов пред съветски бизнес ежедневник. Длъжниците ще би трябвало да открият две сметки в избрана съветска банка, с цел да получат дължимото, заяви в неделя " Ведомости ".

Русия от дълго време употребява следената от Запада финансова система за заплащания, свързани с нейния дълг, само че достъпът до нея беше стеснен от глобите, наложени като ответна мярка за нападението над Украйна през февруари. Преди това Вашингтон позволи заплащанията към съветските притежатели на еврооблигации - първо благодарение на замразените си валутни запаси, а по-късно и с приходи от външната си търговия - само че предходната седмица Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи, че дерогацията няма да бъде удължена.

 

Пред " Ведомости " министърът съобщи, че Русия има намерение да употребява скица, сходна на тази, въведена за купувачите на природен газ, основани в " вражески страни ", с цел да заобиколи възбраната на Съединени американски щати. Преди това министерството съобщи, че дългът ще бъде изплатен в рубли.

Газовата скица, която бе въведена, с цел да се подсигурява, че заплащанията в задгранична валута не се конфискуват от западните страни, изисква клиентите от " недружелюбни " страни да открият две сметки в съветска банка. Плащанията се правят в евро, след което се обръщат в съветска валута.

 

 

" Механизмът за заплащане по еврооблигациите ще работи по същия метод, само че в противоположен ред ", сподели Силуанов, като добави, че министерството скоро ще завърши съглашението и ще бъде готово да го показа на притежателите на дългови принадлежности. Преди това министърът съобщи, че Русия ще разполага с подготвен механизъм за погашение на купоните по еврооблигациите до края на юли.

Американските ограничавания имат за цел да попречат на Русия да обслужва държавния си дълг, което може да докара до механически банкрут. Но американски чиновници признават, че това ще бъде по-скоро алегоричен удар против Русия, който ще покаже хипотетичния статут на страната като парий на международната сцена.

" Ако Русия изпадне в несъстоятелност, не мисля, че това ще докара до забележителна смяна в нейното състояние. Те към този момент са откъснати от международните финансови пазари ", съобщи финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън. Тя добави, че изтеклата към този момент дерогация е съществувала, " с цел да се обезпечи интервал от време за проведен преход и с цел да могат вложителите да продават скъпи бумаги ".

Москва също омаловажи опасността, като съобщи, че пропуснатите заплащания по държавния дълг, проведени от Съединени американски щати, биха били случай на финансова ловкост, която не отразява действителното финансово положение на Русия. За разлика от мъчителното несъблюдение на вътрешния дълг през 1998 година, то няма да се отрази на вътрешната обстановка в страната, обясниха от финансовото министерство.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР