Схема от 200 паркоместа за велосипеди и електрически тротинетки е

...
Схема от 200 паркоместа за велосипеди и електрически тротинетки е
Коментари Харесай

Ще има 200 паркинга за е-тротинетки и велосипеди в центъра на София

Схема от 200 паркоместа за колела и електрически тротинетки е направена за центъра на София. Те ще могат да се употребяват от всички софиянци и ще са безвъзмездни, оповестиха от общинската стратегия " Зелена София ". Те ще могат да се употребяват от всички софиянци и ще са безвъзмездни, оповестиха от общинската стратегия " Зелена София ".

Всяка стоянка ще бъде ситуирана върху едно настоящо паркомясто за кола в синята или зелената зона, като ще бъде обозначена със знак и боядисана, с цел да е разпознаваема. Тя ще може да побира 10-12 тротинетки и 6 велосипеда.

Подготовката на системата от такива паркоместа в центъра към този момент провокира интереса на три компании за предоставяне на колела и основно на електрически тротинетки чартърен, разгласи Петко Анчев от общинската стратегия " Зелена София ". Тротинетките ще се зареждат през нощта, а рано заран – сред 6 и 7 ч., ще бъдат предлагани на искащите да ги наемат почасово. Всеки ще може да включва е-тротинетката посредством телефона си, откакто заплати. Засега няма огласени разновидности на цената за прилагане.

Е-тротинетките имат пробег до 25 км с едно зареждане, а скоростта, която могат да развиват е до 20-25 км/ч. Те ще се вземат от една стоянка и след това ползвателят ще ги оставя на друга. Затова центърът на града ще е кондензиран с толкоз доста паркоместа за е-тротинетки, обясниха от " Зелена София ".

" Миналата седмица бяхме във Виена с общински съветници от транспортната комисия и проучихме техния опит ", сподели Анчев през днешния ден пред общинската комисия по околна среда. В австрийската столица към този момент се дават чартърен 7000 е-тротинетки.

До входовете на парковете и градините ще има буферни стоянки за двуколесните возила като по този метод ще се демонстрира, че общината не толерира използването им в зелените площи. " Забранено е карането на колела и тротинетки, както по тротоарите и в пешеходните зони ", подсети Анчев.

Е-тротинетките чартърен не би трябвало да се крадат, защото ще имат личен програмен продукт, който няма да позволява да се задвижи мотора, счита той, само че решение на този проблем ще търсят фирмите, които ще ги дават чартърен. През есента на стоянките ще се инсталират скоби за заключване на велосипедите. Планира се построяването на още 40-50 стоянки, само че на тротоари, които не се употребяват от пешеходци.

На въпрос за какво не са планувани стоянки в по-крайните квартали, Анчев изясни, че в този момент концепцията е да се овладее възможния безпорядък в центъра на града от идното всеобщо нахлуване на този метод на напредване като се наложат ясни правила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР