Схема АфисМесец след въвеждане на извънредния режим е ясно, че

...
Схема АфисМесец след въвеждане на извънредния режим е ясно, че
Коментари Харесай

Всеки десети българин вече не издържал финансово на кризата

Схема " Афис "

Месец след въвеждане на изключителния режим е ясно, че макар непокътнатото и даже увеличено доверие в управлението на страната, все по-големи групи хора се приближават до ръба на безизходицата. На въпроса, в случай че изключителното състояние продължи, какъв брой време можете да издържите финансово, всеки десети (10%) споделя - " Вече не устоявам ". Това сочат данните от последното изследване на " Афис ", представено от news.bg .

Всеки двайсети (5%) дават отговор - " към седмица ". 31% могат да потърпят още към месец. 26% мислят, че могат да почакат още три месеца. Сравнително спокойни са 30%, които считат, че могат да изкарат половин година и повече.

23.9 % от хората декларират, че са изгубили работното си място вледствие на рецесията. Почти същият дял (23.6 %) сочат, че член на семейството е с понижено възнаграждение.

28% от запитаните оповестяват и/или за редуциране на работното време, а 43% от семействата пък са изпитали най-малко една от тези три последствия. А 11% от семействата са претърпели и трите типа последица. Още 3% са изгубили работно място и са претърпели понижение на заплащането, само че без понижение на работното време.

Финансовият удар е по-силен при хора, чиито приходи така и така са лимитирани. Сред популацията като цяло преценяващите, че " живеят по-зле " от останалите хора е 19%, а измежду изгубилите работа или част от заплащането и работните часове, този дял е към два пъти по-висок (съответно 47%, 38% и 41%).

Според изследването най-тежък удар от ситуацията понасят туризмът, хотелиерството, ресторантьорството. Там изгубилите работата си са 44%. Както при всеки стопански застой, мощно страдат също по този начин превозът (15%), строителството (15%). Осезаемо, само че към този момент по-слабо са наранени услугите (11%), търговията (10%), земеделието (6%) и индустрията (4%).

 Снимка 475900

Източник:  " Афис "

Данните сочат още, че кризата усилва общественото разслоение, тъй като към половината от пълнолетните жители разполагат с финансов буфер да устоят още месец на изключителното състояние, а едва един от всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще.

Мотивите за паниката на към 15% от популацията се удостоверяват от дескриптивни сведения за ситуацията им. При тях редом следим повишена двойно и тройно периодичност на самоотчета за неприятен веществен статус (безработица + понижено възнаграждение + понижен трудов престой).

По данни преди кризата реално безработните, в това число трайните, които не посещават Бюрата по труда, са към 11%, а от тях към 8% не се обезпечават. Приетият от държавното управление метод за подкрепяне на изгубилите приходи обвързва изключителните обезщетения с фактора " осигуреност ", до момента в който забележителна част от работещите хора не се обезпечават въобще или се обезпечават върху понижена сума. Пример са надомните служащи, неофициалните служащи в фамилни стопанства, дребните аграрни производители, нередовно самоосигуряващите се, " прекариатът ", преводачите и " гурбетчиите " в други страни от Европейски Съюз, които не могат да заминат заради ограничаващите ограничения.

Делът на неосигурените не е по никакъв начин дребен. По данни от национални представителни проучвания на " Афис "  преди рецесията единствено 44% от пълнолетните са обезпечени по трудов контракт на цялостен работен ден, 3% - на повърхностен, 1% - на цивилен, 2% - от брачен партньор или родител, 25% - от страната (пенсионери), 6% се самоосигуряват, само че таман в този момент сферата на услугите внезапно се сви, и 16% въобще не са обезпечени.

Жителите на страната чакат животът в нея да се върне към естествения си ход " до няколко месеца ". Това е отговорът на 48%. По-големи оптимисти, че това може да стане в границите на месец са 15%. Мнозина обаче считат, че финалът на това тестване ще забележим чак към края на годината (23%) или по-късно (15%).

Според данните от предходно изследване на " Афис " към края на март месец, очакващите бързо връщане на остарелия темп на живот до месец са били едвам 10%; до няколко месеца - близо 52%; до края на годината - 22,5%; по-дълго - 15,3%. Това показвало, че няма основна смяна в упованията на хората за скорошна развръзка на рецесията.

 Снимка 475899

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР