Shell България подписа Европейската харта за многообразието в България. Документът

...
Shell България подписа Европейската харта за многообразието в България. Документът
Коментари Харесай

Shell България е сред създателите на първата българска Харта на многообразието

Shell България подписа Европейската харта за многообразието в България. Документът е създаден от Българския конгрес на бизнес водачите (БФБЛ) в партньорство с Центъра за проучване на демокрацията и цели да подтиква многообразието на работното място. Shell е главният основател за това правилата на разнообразие и приобщаване да бъдат в допълнение подкрепени от българския бизнес и дружно с 9 други компании е един от учредителите на първата по рода си българска Харта за многообразието.

Документът беше показан на публично събитие, което бе почетено от министъра на труда и обществената политика Деница Сачева, ръководителя на БФБЛ Левон Хампарцумян и редица представители на бизнеса и неправителствения бранш, дипломати и медии. Хартата може да бъде открита тук.

„ Искаме най-хубавите гении да работят за нас и основаването на многообразна и приобщаваща просвета ни оказва помощ да привличаме най-способните хора. Многообразието е световен приоритет за Shell и е основен фактор за триумфа на нашия бизнес. Ще се радваме да споделим нашия опит с други бизнеси, които се интересуват от политиките, свързани с многообразието, и желаят да ги приложат на процедура “, съобщи Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България, по време на формалната гала за старта на Хартата за многообразието.

От години компанията следва устойчиви политики за основаване на толерантна среда, в която чиновниците са равнопоставени, без значение от пол, възраст, вяра, раса, етническа принадлежност, здравословно положение или полова ориентировка. Shell България е единствената компания от страната ни, включена в Наръчника на Европейската комисия с сполучливи образци, свързани с интеграцията и приобщаването на хора с увреждания. По-конкретно, световната услуга за досегаемост на работното място на Shell дава опция на чиновниците да заявят потребност от физически усъвършенствания (хардуер и софтуер) за основаване на подобаващи условия за работа, които да дават отговор на характерните им потребности.

Компанията прецизно съблюдава всички правила за разнообразие и приобщаване и всяка година мери настройките на чиновниците по тези въпроси, като оценката за 2019 година е 91%. Налице е баланс сред броя на мъжете и дамите в управителния екип на Shell България, като 31% от дамите в компанията заемат управителни позиции на разнообразни равнища. 30% от чиновниците на компанията са назначени на районни и световни позиции. Основен детайл в политиката по асортимент на чиновниците в Shell България е обезпечаването на равни благоприятни условия, без значение от възраст, пол, етнос, полова ориентировка, увреждания и други Така компанията има положително посланичество и от позиция на другите възрастови групи, като 15% от работещите в офиса и 9% от личния състав в комерсиалните комплекси са на възраст над 50 години.

Shell България от години предлага гъвкаво работно време и опция за отдалечена работа, като по време на пандемията от COVID-19 вкара и изследване за самокритика на ергономичната работна среда в домовете на своите чиновници, чиято цел бе да им обезпечи спомагателни средства за закупуване на нужното съоръжение за здравословна и комфортна работна среда у дома. Други изгоди за чиновниците на компанията включват най-малък стандарт за отпуск по майчинство, гарантиращ приемане на цялостно възнаграждение за първите 4 месеца (приложим и за осиновяване), и 30 дни заплатен годишен отпуск (в това число 5 дни спомагателен отпуск за грижа за себе си и семейството) за всички чиновници. Shell провежда локални и световни действия, целящи да покачат осъзнатостта на чиновниците по разнообразни тематики, свързани с хора в неравностойно състояние, генерации, възраст, просвета, ЛГБТИ+ и други В България компанията има построена мрежа от доброволци, които спомагат за реализирането на проекта и задачите във връзка с многообразието и приобщаването.

Shell е на българския пазар от 29 години, като е една от водещите компании в бизнеса с търговия с петролни артикули със своите над 100 обекта. През този интервал компанията вкара и утвърди високотехнологичните горива Shell V-Power, услугата euroShell Card за отсрочено заплащане и дейно администриране на автопарка на бизнес клиентите, както и програмата за преданост ClubSmart. Всеки месец в комерсиалните комплекси Shell в България се обслужват повече от 1 милион клиенти.

Компанията Shell разшири своето бизнес наличие в България и навлезе в дейностите по търсене и изследване на петрол и природен газ. С решение на Министерски съвет от 16 октомври 2015 година Shell Exploration and Production (LIX) BV получи позволение за търсене и изследване на петрол и природен газ в площта „ Блок 1-14 Хан Кубрат “ (с предходно название „ Блок 1-14 Силистар “), ситуирана в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Това бе последвано от сключване на контракт за търсене и изследване на 23 февруари 2016 година с Министерство на енергетиката. Договорът за изследване на „ Блок 1-14 Хан Кубрат “ е за петгодишен период, с право на две снадки от по две години. С решение на Министерски съвет от 21 април 2017 година, последвано от сключване на в допълнение съглашение към контракта за търсене и изследване, правата и отговорностите по разрешението за търсене и изследване на петрол и природен газ бяха трансферирани на Shell International Exploration and Development Italia S.P.A, считано от 01.08.2017 година През 2018 година като сътрудници в програмата се включиха Woodside Energy с 30% и Repsol с 20%. През второто тримесечие на 2019 година Shell извърши безвредно изследователски сондаж „ Хан Кубрат-1 “, с дълбочина 1300 м до морското дъно и обща дълбочина от 4030 м под морското ниво. След приключването на сондажните действия, кладенецът бе запечатан и събраните данни ще бъдат оценени, с цел да се дефинират идващите стъпки в програмата за изследване на „ Блок 1-14 Хан Кубрат “.

От октомври 2017 година Shell разшири своя бизнес в България, като добави доставката на авиационно гориво към бизнес портфейла си в страната. Shell & MOH Aviation Fuels Bulgaria, която е 100% дъщерно сдружение на Shell & MOH Aviation, е снабдител на Летище София, което е най-голямото летище в България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР