Шел (Shell), Бритиш Еъруейз (British Airways) и Велосис (Velocys) планират

...
Шел (Shell), Бритиш Еъруейз (British Airways) и Велосис (Velocys) планират
Коментари Харесай

Европа може да се сдобие с първия си завод за авиогориво от отпадъци

" Шел " (Shell), " Бритиш Еъруейз " (British Airways) и " Велосис " (Velocys) възнамеряват да построят първия в Европа огромен цех за произвеждане на самолетно гориво от битови и търговски боклуци, което да се употребява за зареждане на самолети от 2024 година, осведоми " Ройтерс ".

На авиацията се падат към 2.5 % от международните излъчвания на въглероден диоксид, само че се чака тази цифра да нарасне с увеличението на въздушния трафик, в миг когато страните се пробват да лимитират отделянето на нездравословни газове, с цел да понижат измененията в климата.

Авиационната промишленост се стреми да намали излъчванията си с 50 % до 2050 година по отношение на равнищата от 2005 година и възприема появяването на нисковъглеродни биогорива като жизненоважна стъпка за осъществяване на тази цел.

" Шел ", " Бритиш еъруейз " и " Велосис ", които са подали до локалните управляващи в Североизточен Линкълншър молба за позволение за градеж на завода, плануват да употребяват битови и търговски боклуци, които другояче биха попаднали в профилирани депа или пещи.

Превръщането на боклуци в сила към този момент се ползва необятно в енергетиката - боклукът на семействата като хранителни останки или окосена трева се изгаря, с цел да се създава електричество.

Изграждането на завода край устието на река Хъмбър в североизточната част на Англия би могло да стартира през 2021 година, а търговски размери стабилно самолетно гориво - да има три години по-късно. Проектът носи името на подразделението на компанията за горивни технологии " Велосис " - " Алталто Имингам " (Altalto Immingham). Решението за лиценз на управляващите в Североизточен Линкълншър се чака до края на ноември.

До момента трите компании са вложили общо 7.3 милиона английски лири (8.8 милиона долара) в плана, чието осъществяване съгласно проектите ще коства стотици милиони лири. Британското държавно управление също е осигурило 500 хиляди лири финансиране за плана, който би могъл да сътвори към 130 непрекъснати работни места.

Освен това " Бритиш еъруейз " и " Шел " ще изкупуват създаваното биогориво, което отделя с към 70 % по-малко газове с парников резултат по отношение на еквивалента си от изкопаеми горива. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР